Normal_student__studeren__leren__aantekeningen__college__schrijven

Vandaag werd op het Drachtster Lyceum de ‘Dei fan de Fryske Taal’ georganiseerd. Op deze dag staan alle reguliere lessen waar mogelijk in het teken van het Fries, meertaligheid, minderheidstalen, Friese sport, cultuur en erfgoed. Ook wordt het Fries zoveel mogelijk als instructietaal gebruikt. Het is voor het eerst dat een op het Fries Jeugdparlement aangenomen plan uitgevoerd wordt. Het is de bedoeling dat ook andere scholen een Dag van de Friese Taal organiseren. Dat meldt provinsje fryslân.

De Dei fan de Fryske Taal is een initiatief van de jongeren uit de commissie Frysk van het Fries Jeugdparlement. Met deze dag willen zij leerlingen van het voortgezet onderwijs bewust maken van de positie van het Fries in de maatschappij. De leden van de commissie Frysk willen leerlingen laten nadenken over de meerwaarde van het Fries voor hun persoonlijke ontwikkeling, schooltijd, vervolgstudie en beroep. Op deze manier hoopt de commissie Frysk dat de leerlingen gestimuleerd worden om het Fries als examenvak te kiezen. De Dag van de Friese Taal is een aanvulling op de reguliere lessen Fries, geen vervanging daarvan.

Op het Drachtster Lyceum was er naast de inhoudelijke aandacht voor het Fries, was er ook tijd voor vermaak met een Friese lunch, een Friese quiz en een optreden van Jelle B. en Iris Kroes. Om leerlingen te laten zien wat de meerwaarde van het Fries kan zijn voor hun vervolgcarrière, is ter gelegenheid van de Dei fan de Fryske Taal het boekje ‘Frysk wurket!’ uitgegeven. In dit boekje vertellen mensen uit verschillende beroepssectoren hoe belangrijk taal in het algemeen en Fries in het bijzonder is voor hun werk.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids