Normal_politie__rug_agent_1556940a

Een 14-jarige leerling van het Stedelijk College in Zoetermeer is door de politie aangehouden voor verhoor. De jongen zou via internet hebben gedreigd een bloedbad aan te richten op de school. De politie onderzoekt of de jongen de dreigingen zelf online heeft gezet of dat iemand anders dat heeft gedaan. Dit melden AD en Telegraaf.

De leerling zou op het online forum 4Chan een anoniem bericht hebben gepost waarin hij verteld dat hij door zeven klasgenoten wordt gepest. Deze jongens zouden pornografische foto’s met zijn naam erop hebben verspreidt. De leerling schrijft in zijn bericht dat hij nog niet weet hoe hij wraak zal nemen. Hij wil of een meisje uit zijn klas kidnappen en martelen of de pesters met een Glock door “hun armen, benen en uiteindelijk hoofd schieten terwijl ze om genade smeken”. Ook overweegt hij een massale schietpartij op de school.

De school hoopt dat de dreiging ‘slechts’ een geval van pesterij is. “Daar zouden we natuurlijk niet blij mee zijn, maar dan kunnen we morgen tenminste weer verder”, aldus bestuursvoorzitter Peter Reenalda van de overkoepelende scholenstichting Scholen Combinatie Zoetermeer. De school neemt de dreiging hoe dan ook serieus, evenals de politie. De leerling die het bericht mogelijk heeft geplaatst, is gisteren op school aangehouden. Hij is in het bijzijn van zijn ouders verhoord.

Het Stedelijk College in Zoetermeer doet mee aan anti-pestprogramma Shame & Share. Bestuursvoorzitter Reenalda vreest dat dit programma een leerling juist op een idee heeft gebracht. “Het zou dan voor de hand liggen dat het iemand anders is die onder zijn naam post.”

Afgelopen week werd nog de campagne Week Tegen Pesten gevoerd, een initiatief van stichting School & Veiligheid. Deze week wordt elk jaar georganiseerd aan het begin van het schooljaar vanuit het idee dat de eerste weken bepalend zijn voor hoe leerlingen de rest van het schooljaar met elkaar omgaan. Met diverse activiteiten brengt de campagne pesten onder de aandacht. Zo hebben ruim 700 klassen het speciale lespakket besteld om pesten bespreekbaar te maken in de klas.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids