Normal_onderwijs_schoolbord_

Het voormalig roc-gebouw in Rotterdam is gekocht door een omstreden liefdadigheidsinstelling uit Qatar. Het zou gaan om de organisatie Eid Charity, die in verschillende landen in verband wordt gebracht met de financiering van terrorisme. Salafistische moslims willen in het schoolgebouw een lesinstituut openen. Dat meldt NRC.

In de Tweede Kamer zijn grote zorgen over de mogelijke vestiging van een salafistenschool in het voormalige roc-gebouw. Politici zien in het salafisme, dat een stroming is binnen de islam, een kweekvijver voor jihadisme. Het salafistische centrum in Rotterdam heeft tegen NRC gezegd dat zij op een positieve manier een bijdrage willen leveren aan de Nederlandse samenleving. De vestiging van een reguliere basisschool of middelbare school op termijn wordt niet uitgesloten.

De Kamer is van mening dat het kabinet en de gemeente Rotterdam alles in het werk moeten stellen om de salafistenschool in Rotterdam tegen te houden. Minister Asscher van Sociale Zaken reageerde eerder al op de mogelijke komst van de salafistische school. “Dat je een schoolgebouw koopt, geeft je niet het recht er ook een school te beginnen”, zegt Asscher. De minister benadrukt dat voor het beginnen van een school strenge eisen en toetsen gelden. Asscher is dan ook van mening dat de organisatie die het schoolgebouw in Rotterdam gekocht heeft eerst moet uitleggen aan de gemeente wat de bedoeling is. “We zullen er met Rotterdam op zitten en zorgen dat wat er gebeurt overeenkomt met de Nederlandse rechtsstaat. Vrijheid van geloof geeft niet het recht wetten te overtreden”, aldus Asscher begin juli. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids