Foto: Jan-Kees Steenman

Achttien vwo-leerlingen, dertien begeleidende docenten en twaalf scholen hebben de KNAW Onderwijsprijs gewonnen. De winnende profielwerkstukken gaan over de voedingskeuze van jongeren, Srebrenica, vegetatiepatronen en mobiliteit in steden. De eerste prijs die hiermee binnen is gehaald is een studiebeurs van 2000 euro. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). 

De tweede prijs, een bijdrage aan het eerste collegejaar van 1500 euro, ging naar de profielwerkstukken over vooroordelen, het gebruik van Ritalin, de ecologische problemen door koraalduiven en een zelf-navigerende auto in Vleuterweide. De replica van de helm van het house- en electro-duo Daft Punk, plantenteelt op Mars, passend onderwijs en het veranderende beeld van de kenau waren de onderwerpen die de derde prijs (1000 euro) verdienden.

De KNAW reikte dit jaar voor de achtste keer de KNAW Onderwijsprijs uit. Met deze jaarlijkse prijs voor de beste vwo-profielwerkstukken wil de KNAW de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs stimuleren en benadrukken. Inspirerend onderwijs op elk niveau legt de basis voor de ontwikkeling van wetenschap nu en in de toekomst. De KNAW Onderwijsprijs wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De KNAW ontving dit jaar 351 profielwerkstukken van 156 verschillende scholen. 

© Nationale Onderwijsgids