Normal_techniek_student_auto

Er moet extra geïnvesteerd worden in het vernieuwd vmbo, bij uitstek de kraamkamer van vakmanschap. Daarvoor pleiten de VO-raad en Stichting Platforms Vmbo (SPV). Volgens de raad dreigen de techniekopleidingen op tientallen vmbo-scholen te verdwijnen als er geen extra geld bijkomt. Dat meldt de VO-raad.

Op 1 augustus 2016 gaan veel scholen concreet van start met de invoering van het vernieuwd vmbo. Deze ontwikkeling draait voornamelijk op extra tijd en investeringen van docenten en scholen. De VO-raad en SPV willen dat docenten volop gelegenheid krijgen om hun vakmanschap op peil te houden of op peil te brengen door meer middelen voor professionalisering voor docenten beschikbaar te stellen.

Van de 33 verschillende richtingen die leerlingen nu kunnen kiezen, blijven er volgend schooljaar 10 over. Met name de duurdere – veelal technische profielen – dreigen in een aantal regio's het onderspit te delven. “Tegelijkertijd zeggen we met z'n allen techniek is belangrijk. Je kunt niet het een zeggen en het ander niet doen, daar moet je en beetje consequent in zijn”, zegt voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller, meldt RTL Nieuws. De organisaties willen daarom dat er ook een oplossing komt voor de extra kosten die scholen maken voor de invoering van de nieuwe profielen. Het gaat dan met name om de hoge kosten voor het aanbieden van de technische profielen.

Vandaag praat de Tweede Kamer met staatssecretaris Dekker over de herindeling van het vmbo. Volgens Dekker krijgen de technische vmbo's al flink meer geld dan andere opleidingen. Hij zou dan ook niet van plan zijn extra geld uit te trekken om technische vakken te ontwikkelen. Wel zegt de staatssecretaris dat hij ervoor zal zorgen dat de technische vmbo's er bij deze vernieuwing niet onbedoeld bij inschieten. 

© Nationale Onderwijsgids