Normal_klas__kinderen__po__sander_dekker__staatssecretaris__klaslokaal

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs benadrukt dat scholen werk moeten maken van gedragscodes en zorgen voor weerbaarheid van hun leerlingen, passende seksuele voorlichting en een veilig schoolklimaat. Dit zegt Dekker in antwoord op vragen over toename seksueel misbruik op scholen van Tweede Kamerleden Loes Ypma en Marith Volp van de PvdA. 

De Wet veiligheid op school verplicht scholen te zorgen voor een veilig schoolklimaat. “Seksuele intimidatie is volstrekt onacceptabel binnen de school en moet altijd worden afgekeurd”, benadrukt Dekker. Scholen dienen een gericht preventiebeleid te voeren, stelt de staatssecretaris. Hierbij kan gedacht worden aan het stellen en respecteren van grenzen en het maken van afspraken hierover door de schoolleiding met het personeel en de leerlingen. Ook het geven van seksuele voorlichting aan leerlingen en het aanleren van vaardigheden op het gebied van sociale weerbaarheid ziet Dekker als een oplossing.

“Het is voor scholen en voor alle bij de school betrokkenen van belang dat zij zich kunnen beroepen op de door de instelling gehanteerde gedragsregels (gedragscodes) en een klachtenregeling. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon draagt bij aan het voorkomen en bestrijden van seksuele intimidatie op school”, aldus Dekker.

Seksuele weerbaarheid is niet alleen een taak van het onderwijs, ook ouders hebben een belangrijke rol bij dit onderwerp, benadrukt Dekker. Stichting Rutgers en SOA Aids NL hebben daarnaast online tools en opleidingsprogramma’s ontwikkeld over seksuele gezondheid, inclusief wensen en grenzen, in relaties en seksueel gedrag. Deze tools kunnen scholen en bijvoorbeeld jeugdzorginstellingen ook gebruiken in hun onderwijsprogramma. Sexting komt daarin ook aan bod. 

De inspectie onderzoekt in opdracht van het ministerie van Onderwijs hoe scholen invulling geven aan seksualiteit (waaronder seksuele weerbaarheid) en seksuele diversiteit. De inspectie betrekt ook leerlingen uit zowel het (speciaal) primair onderwijs, voortgezet (speciaal) onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs in haar onderzoek. De uitkomsten van dit themaonderzoek zullen betrokken worden bij het proces van vernieuwing van het curriculum. De Tweede Kamer ontvangt het onderzoek deze zomer.

© Nationale Onderwijsgids