Berlage Lyceum in Amsterdam, foto: Marcelmulder68 (eigen werk) [CC BY-SA 3.0 nl], via Wikimedia Commons

In een verklaring heeft het Amsterdamse Berlage Lyceum gereageerd op de ophef die deze week ontstond na een Twitter-bericht van een leerlinge. Het meisje meldde in haar tweet direct van school te willen omdat haar klasgenoten zouden hebben gelachen om de recente aanslagen in Brussel. Het bericht werd massaal gedeeld via de media en zorgde voor veel verontwaardigde reacties. Dit meldt Parool.

In de verklaring schrijft rector Annette Sloan van het Berlage Lyceum dat er een gesprek is geweest met de leerlingen van de betreffende klas. Geen van de leerlingen zegt zich te herkennen in de beschuldigingen van hun twitterende klasgenote. Volgens de rector was het gesprek met de klas “indringend en vruchtbaar”. Met hen is onder meer gesproken over vrijheid van meningsuiting, omgaan met social media en hoe de leerlingen in de klas nu verder met elkaar kunnen “na een dergelijk verschil in percepties van de werkelijkheid”.

Sloan zegt het bovendien ten zeerste te betreuren dat haar leerlingen door de ophef onderdeel zijn geworden van een politiek debat. De leerlinge en haar moeder werden ondanks hun dringende verzoek niet met rust gelaten door de media. Ook veel andere leerlingen zijn boos en verdrietig over de manier waarop hun school in de media is neergezet. De rector benadrukt trots te zijn op haar leerlingen en medewerkers en noemt de missie van UNESCO als inspiratiebron voor de school: “since war begins in the minds of men, it is in the minds of men that the defences of peace must be constructed.”

In tegenstelling tot haar Twitter-uitspraak wil het meisje niet van het Berlage Lyceum af en haar ouders zijn het daarmee eens, aldus Sloan. “Sterker nog, ze willen dat hun kind zo snel mogelijk het normale schoolleven weer op kan pakken.”

© Nationale Onderwijsgids