Normal_speelplaats_schoolplein_pauze_spelen

Carmel College Salland in Raalte is veel bezig met gezondheid, en haalde het Gezonde School-certificaat Sport en bewegen. Sinds augustus 2014 is het hele schoolterrein rookvrij en startte de school met de ontwikkeling van het Gezonde Schoolplein. Hiervoor werd een projectgroep geformuleerd bestaande uit medewerkers en leerlingen. Dat meldt Gezondeschool.nl.

Inga Lokate, projectleider Gezond Schoolplein en lid van de sectorleiding vmbo: “Zo’n vijftien leerlingen sloten aan, die hun klassen vertegenwoordigden. Ook zaten twaalf docenten in de projectgroep, met diverse belangen en expertises. Met de facilitaire dienst was de groep compleet.” Er waren een paar dingen die bijna iedereen wilde op het nieuwe plein, bijvoorbeeld bewegen, gezellige zitjes en hoogteverschil. Maar wat er echt uitsprong was muziek. Een leverancier maakte speciaal voor de school een apparaat waarmee je door te bewegen energie opwekt. Je draait aan een hendel, sluit je mobiele telefoon aan en kiest een nummer. Vervolgens is het nummer over het hele plein te horen. Zonder stroompunt.

Vanuit diverse thema’s werkten leerlingen aan de ontwikkeling van het Gezonde Schoolplein. De leerlingen van Tuin en landschap maakten een plan voor de beplanting, voerden dit uit en vulden de bloembakken. Lokate: “Vanuit het beroepsonderwijsprogramma hebben we een activiteitenplan opgesteld voor in de pauzes. Elke sportleerkracht begeleidt leerlingen die vanuit hun onderwijsprogramma’s activiteiten voor andere leerlingen organiseren. Ook zijn er vaak wedstrijdjes leerlingen tegen de leraren, bijvoorbeeld basketbal of voetbal.”

Na het beplantingsplan maakten de leerlingen van Tuin en landschap ook een beheer- en onderhoudsplan voor het plein. Zij spelen daar zelf een belangrijke rol in. Ook leerlingen van Technologie zijn nog betrokken, nu het plein af is. Lokate: “Vanuit meubelmaken wordt een grote tafel gemaakt voor op het plein, en ze willen nog leuke zitjes maken. Verder houden deze leerlingen zich bezig met reparatie en zorgen ze ervoor dat alles mooi blijft”, aldus Lokate. 

© Nationale Onderwijsgids