Normal_leerling_scholiere_verveeld_voortijdige_schoolverlater

De gemeenten Ede, Veenendaal, Rhenen, Scherpenzeel en Renswoude werken samen aan de aanpak van schoolverzuim. Sinds 1 augustus 2015 verzorgt de gemeente Veenendaal namens de vijf gemeenten de administratie Leerplicht en RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voortijdig schoolverlaten). Het doel is om jongeren goed in beeld houden, om zo voortijdig schoolverlaten te voorkomen. Dat meldt gemeente Ede.

Door de gezamenlijke aanpak hebben de gemeenten zicht op jongeren tijdens hun hele schoolloopbaan. Ook vindt er door de samenwerking een betere uitwisseling van gegevens plaats. De leerplichtambtenaren krijgen daardoor meer tijd om jongeren te begeleiden. De betere uitwisseling komt de dienstverlening aan leerlingen, ouders, scholen en andere partners in de regio Vallei ten goede. Voor de scholen is er nu altijd één informatie- en aanspreekpunt beschikbaar en bereikbaar.

Doordat de gemeenten gezamenlijk het schoolverzuim aanpakken ontstaat er één regionale werkwijze. Schoolverzuim krijgt één en dezelfde aanpak. Zo worden jongeren in elke gemeente op dezelfde manier benaderd en begeleid. De leerplichtambtenaren blijven verbonden aan de eigen gemeente en gekoppeld aan de scholen binnen de eigen gemeente.

© Nationale Onderwijsgids