Normal_leerlingen_docent_voortgezet_onderwijs__screenshot_

Meer dan 80 procent van de schoolbesturen krijgt te maken met de krimp van het aantal leerlingen. Vele scholen zullen hierdoor in de problemen komen. Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, benadrukt dat het noodzakelijk is dat het kabinet zo snel mogelijk regels aanpast die op dit moment fusies en andere vormen van samenwerking tussen middelbare scholen in de weg zitten. Dat meldt NOS.

Nu kunnen scholen niet zomaar een samenwerking aangaan. Om goed in te kunnen inspelen op de krimp is samenwerking tussen scholen noodzakelijk, maar dan moeten wel de regels veranderen. In Maastricht worden alle middelbare scholieren de komende jaren op schooltype bij elkaar gezet. Zo komt er dus één school voor het vmbo, één voor de havo en één voor het vwo. “In Maastricht is de situatie relatief eenvoudig, omdat daar maar één schoolbestuur is. In andere regio's is dat vaak anders”, licht Rosenmöller toe.

Gisteren deed staatssecretaris Dekker van Onderwijs een oproep aan scholen om nu in actie te komen om de krimp op te vangen. Zo zei hij onder meer dat scholen “niet in de koplampen moeten staren en de problemen niet voor zich uit moeten schuiven”. Maar volgens Rosenmöller zijn de scholen al een aantal jaren op de hoogte van de naderende krimp en klaar om in actie te komen. De scholen zouden de noodzaak inzien van samenwerking, maar hiervoor moet Dekker samenwerking wel mogelijk maken, zegt de voorzitter van de VO-raad. Vooral de fusietoets zou veel scholen in de weg zitten voor een samenwerking. “Mijn verzoek aan het kabinet is: laten we nu samen proberen dit probleem op te lossen”, aldus Rosenmöller. 

© Nationale Onderwijsgids