Normal_copyright_stockfreeimages_huiswerk_studie_lezen_leren_leerling

Het aantal mensen met laaggeletterdheid lijkt alleen maar te groeien in Nederland. In totaal telt ons land nu 1,3 miljoen laaggeletterden tussen de 15 en 65 jaar. Vijf jaar geleden waren dit er nog 200.000 minder. Een van de oorzaken zou een grote groep zwakke (allochtone) scholieren zijn die op school nog altijd slecht scoort op taalgebied. Donderdag gaat de Tweede Kamer bespreken hoe het probleem aangepakt kan worden. Dat meldt de Telegraaf.

Steeds meer mensen zouden grote moeite hebben met lezen en schrijven. Dat een grote groep (allochtone) leerlingen laaggeletterd zou zijn, zou ook te maken hebben met het zwakke taalniveau van de ouders. Een andere oorzaak voor de grote toename van het aantal laaggeletterden zou vergrijzing zijn. Ouderen zouden steeds minder moeite gaan doen om hun taalvaardigheid bij te houden. “Laaggeletterdheid is een groeiend probleem. De kloof in de samenleving wordt hierdoor steeds groter. Niet alleen in aantallen, de samenleving wordt steeds ingewikkelder”, zegt Marja van Bijsterveldt, voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven.

Volgens Van Bijsterveldt bestaat de bevolking uit twee groepen. De ene groep kan goed mee komen, begrijpt veel, heeft goede banen en een rijk sociaal leven. Hier staat een groep tegenover die veel moeite heeft om in deze punten overeind te blijven. Deze mensen zijn volgens Van Bijsterveldt laagopgeleid, minder gezond en ongelukkiger. Jaarlijks zou laaggeletterdheid de samenleving een half miljard euro kosten.

Problemen waar laaggeletterden tegenaan zouden lopen zijn onder andere dat ze niet kunnen voorlezen aan kinderen, vaak stilstaan in hun loopbaan en vaker werkloos zouden zijn. Van Bijsterveldt is van mening dat een van de oplossingen is om de kwaliteit van het taalonderwijs over het hele opleidingstraject, van peuter tot student, meer aandacht te geven. Hiermee zou de taalachterstand van het begin af aan aangepakt moeten worden.

© Nationale Onderwijsgids