Normal_examen_tentamen_leerling

Het toezicht op de beveiliging van eindexamenopgaven is onvoldoende. Dat zeggen scholen die menen dat de kans nog altijd groot is dat leerlingen of docenten de opgaven vooraf kunnen inzien. Sinds de grootschalige examenfraude op het Rotterdamse Ibn Ghaldoun college is de beveiliging van eindexamens aangescherpt maar de naleving van de nieuwe protocollen wordt door niemand gecontroleerd. Dit meldt het AD.

Het controleren van de beveiliging van eindexamens zou door de Onderwijsinspectie moeten gebeuren. Volgens de inspectie zijn de huidige procedures op scholen voldoende om de geheimhouding van de examens te garanderen. Of deze procedures ook nauwkeurig worden opgevolgd, controleert de inspectie echter niet omdat deze controle niet onder het standaardtoezicht valt van de overheidsinstantie. Een zwak punt, vinden sommige scholen.

De Onderwijsinspectie vroeg eind vorig schooljaar aan 111 scholen in Nederland welke procedures zij hanteren in het bewaren van eindexamens. Uit de antwoorden concludeerde de inspectie dat de beveiliging “voldoende geborgd” is. Wel wordt de beveiliging van de examens dit jaar verder verzwaard. Zo worden de opgaven later aan de school geleverd, verpakt in een nieuw soort sealbag.

© Nationale Onderwijsgids