Normal_voedsel_voeding_gezondheid_eten

Het Kranenburg College in Utrecht laat alle leerlingen verplicht halal maaltijden eten tijdens het schoolkamp. Het schoolbestuur vindt dat logisch, omdat een deel van de leerlingen een islamitische achtergrond heeft. De Partij voor de Dieren (PvdD) is het er niet mee eens en stelt voor dat er vegetarisch gegeten wordt. Dit meldt de Telegraaf.

“Een school zou geen religieuze keuzes moeten opdringen aan leerlingen”, schrijft de Utrechtse fractie van de PvdD in een brandbrief aan de directie van de school. De PvdD vindt het verkeerd dat de leerlingen van de Utrechtse school zonder islamitische achtergrond verplicht vlees moeten eten afkomstig van ritueel geslachte dieren, die zonder verdoving aan hun einde komen. “Wat ons betreft liggen de grenzen van de godsdienstvrijheid daar waar dierenleed begint. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het onverdoofd ritueel slachten ernstige pijn, leed en stress veroorzaakt”, vertelt raadslid Eva van Esch.

Ook het pedagogische aspect vindt de PvdD belangrijk. Zo stellen ze dat een kind op school niet alleen leert schrijven of rekenen. Op school leren kinderen (in)direct wat wel en niet mag, normen en waarden. “Daar horen respect en mededogen bij voor al wat leeft. Wreedheid zou de directie af moeten keuren”, aldus de partij. Als oplossing voor het probleem legt de PvdD voor dat er vegetarische maaltijden worden geserveerd op het schoolkamp. Zo wordt er rekening gehouden met alle geloven en worden de dieren gespaard. 

© Nationale Onderwijsgids