Normal_fietsen_scholieren_studenten_fiets_weer

De acht ambassadeurs van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH) roepen de middelbare scholen in hun regio op aandacht te (blijven) besteden aan veiligheid in het verkeer. Dat blijkt uit de gezamenlijke brief die ze bij hun aantreden hebben ondertekend. Voor de scholen heeft het ROV-ZH het programma Totally Traffic ontwikkeld. Het benoemen van nieuwe ambassadeurs was noodzakelijk omdat veel wethouders na de gemeenteraadsverkiezingen niet zijn teruggekeerd. 

Het programma TotallyTraffic wordt sinds eind 2009 in Zuid-Holland uitgevoerd door de samenwerkende overheden, gastdocenten, scholen en andere partners om zoveel mogelijk leerlingen toe te rusten voor veilige deelname aan het verkeer. Ruim een derde van de scholen doet al mee. Dit is belangrijk, omdat jongeren in deze leeftijdsgroep nog relatief vaak slachtoffer worden van verkeersongevallen. Onder jongeren is verkeer zelfs doodsoorzaak nummer één. Met de TotallyTraffic Award 2015 kunnen dit jaar scholen en docenten in het zonnetje worden gezet, die opvallend veel eigen inzet tonen in hun plannen en activiteiten.

De ambassadeurs zullen de komende jaren zowel gezamenlijk als individueel aan de slag gaan om zoveel mogelijk overheden, organisaties, bedrijven, scholen en burgers in alle leeftijden te mobiliseren. Hun boodschap daarbij is: “Ieder verkeersslachtoffer is er een teveel. Een veilig verkeer is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We streven naar een cultuur in Zuid-Holland waarbij ernstige verkeersongevallen niet als vanzelfsprekendheid worden gezien, maar als een probleem, dat zo ver mogelijk moet en kan worden teruggedrongen door een gezamenlijke inzet van allemaal. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en we roepen u en jou op verantwoordelijkheid te nemen binnen eigen mogelijkheden en omgeving om dit samen te realiseren”.

© Nationale Onderwijsgids