In een artikel voor ScienceGuide dagen Anke Mulder en Karel Luyben van de TU Delft de Nederlandse overheid uit meer te investeren in Open Course Ware (OCW). Doordat OCW gratis beschikbaar is kunnen mensen zich hun hele leven blijven ontwikkelen, met alle positieve gevolgen voor de samenleving van dien. Mulder en Luyben doen hun oproep nadat bekend is geworden dat de Amerikaanse overheid 500 miljoen dollar wil investeren in OCW.

De TU Delft was een van de eerste Europese uiniversiteiten die begon met OCW, nadat in de VS het gerenommeerde MIT al het voortouw had genomen. Inmiddels zijn er wereldwijd 200 universiteiten die OCW-materiaal publiceren. Met name de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn koplopers op het gebied van OCW. 

OCW is het wereldwijd digitaal en gratis beschikbaar stellen van onderwijsmateriaal in de vorm van complete cursussen en kan van alles bevatten: digitale hoorcolleges, proeftentamens, labexperimenten en visueel materiaal als filmpjes, grafieken en readers.

Het investeren in OCW kan volgens Mulder en Luyben bijdragen aan het betaalbaar houden van het hoger onderwijs. Ook zou OCW aankomende studenten alvast een blik in de keuken van hun toekomstige studie kunnen bieden en zodoende uitval kunnen voorkomen.

Bron: ScienceGuide