Hogescholen consolideren het studierendement. Van de lichting studenten die in 2001 met een studie begon in het hbo, heeft 68,8% na acht jaar een diploma behaald (68,3% in 2000). Het rendement na vijf jaar is licht gedaald; 56,7% van de studenten die in 2004 zijn gestart met een hbo-opleiding is na vijf jaar afgestudeerd. Dit blijkt uit de vandaag door de HBO-raad gepubliceerde factsheet ‘Afgestudeerden en uitvallers'.

Als een student stopt met zijn of haar studie, doen ze dat in veruit de meeste gevallen al in het eerste jaar. Van de studenten die in 2008 met een studie begonnen in het hbo, is na één jaar 15,4% gestopt. Dat betekent een lichte daling ten opzichte van 2007 (17,6%). Van de studenten die het eerste jaar met succes doorlopen, haalt meer dan driekwart na vijf jaar een diploma.

Havisten en mbo'ers verschillen in rendement en uitval. Hoewel in het eerste jaar meer mbo'ers uitvallen dan havisten (19,7% tegenover 12,7%), behalen zij na vijf jaar een hoger rendement (56,8% tegenover 53,0%). Acht jaar na aanvang van de studie hebben havisten daarentegen (72,6%) vaker een diploma behaald dan mbo'ers (67,5%). Vwo'ers behalen met een rendement van 81,9% na acht jaar de beste resultaten.

Het ‘switchgedrag' van studenten heeft invloed op hun rendement. Uit de factsheet blijkt dat meer dan een kwart van de havisten (26,5%) na één jaar wisselt van instelling en/of opleiding. Bij studenten met een mbo-achtergrond is dat 15,0%. Dit overstappen van havisten is een belangrijke oorzaak van hun lagere rendement na vijf jaar.

Bron: HBO-Raad