Normal_kpc_groep_hago_praktijkonderwijs_overhandiging_certificaat

Vincenta Kasanrodji was vorig jaar de eerste leerling van het praktijkonderwijs die een door de branche erkend certificaat SVS 2 voor Schoonmaak in de groothuishouding behaalde mét een bedrijfserkenning. Het resultaat van succesvolle samenwerking tussen het Praktijkonderwijs in Rotterdam, Hago Zorg (schoonmaakdienstverlening) en KPC Groep. De samenwerking krijgt een duurzaam karakter en is inmiddels geborgd in een convenant.

De bij het convenant betrokken partijen zijn Hago Zorg, LMC Praktijkonderwijs, Accent praktijkonderwijs, praktijkonderwijs Olympia College en KPC Groep. Het pilotproject in Rotterdam krijgt hiermee een veelbelovend vervolg. Sarah Funcken, P&O adviseur van Hago Zorg (3000 medewerkers; omzet 70 miljoen): “Het balletje is aan het rollen gebracht tijdens een contact met KPC Groep. We zijn weliswaar een commercieel bedrijf maar er is meer voor ons dan alleen harde euro’s. We willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en dit initiatief sluit hierbij heel goed aan. We wilden voor deze groep leerlingen iets betekenen, hen de mogelijk bieden in de vorm van stageplaatsen die ze kunnen afsluiten met een erkend certificaat toegesneden op de bedrijfsfilosofie van Hago Zorg. Eén van de leerlingen is direct na het project bij ons in dienst gekomen. Ook al  kunnen we geen baangarantie geven, dit soort initiatieven vergroot echt de kansen op de arbeidsmarkt. We zitten als bedrijf in een branche die mogelijkheden biedt voor leerlingen in het praktijkonderwijs. Daarom hebben we ook de samenwerking een vervolg gegeven en vastgelegd in een convenant.” Het convenant legt een duurzame basis onder de samenwerking en deze kent nu geen vrijblijvend karakter meer. In het convenant zijn harde afspraken gemaakt over samenwerking. De rechten en plichten voor zowel het bedrijf als de scholen zijn benoemd. Gemeenschappelijk doel is de arbeidspositie van deze jongeren te versterken.

Ook initiatieven in regio Amsterdam
Inmiddels is ook zusterbedrijf Hago Nederland betrokken bij de samenwerking en kunnen hierdoor ook stageplekken worden aangeboden bij kantoren en scholen in de regio Rotterdam. Daarnaast is het project uitgerold naar de regio Amsterdam. Ook vinden er nu gesprekken plaats met Hago Zorg in de regio Midden en Noord-Oost Nederland. KPC Groep vervult in de samenwerking een verbindende rol tussen onderwijs en bedrijf. Naast de projectleiding maakt KPC Groep dopleidingstrajecten passend aan de wensen van het bedrijf, ondersteunt KPC Groep de scholen  in de inhoudelijke inrichting van het opleidingstraject en draagt het bureau zorg voor de examinering en cerificering. Uiteraard worden de examens op de werkplekken van Hago Zorg afgenomen.

Ondernemend denken
De samenwerking tussen een bedrijf als Hago Zorg en het praktijkonderwijs is een verbinding tussen twee werelden die veel voor elkaar kunnen betekenen, stelt Sarah Funcken. “Belangrijk is dat scholen echt ondernemend leren denken en ook hun leerlingen durven loslaten en hen zo laten proeven aan de echte wereld. Wat ook van belang is dat de verwachtingen vooraf helder zijn over wat het betekent om stage te lopen in een bedrijf dat voor klanten werkt. En dat er goed naar de ondernemer geluisterd wordt wat nu van de leerling en dus ook de school verwacht wordt. We hebben in de pilot gemerkt dat het ook goed is om ouders van het begin hierin te betrekken.”

Participatiewet
De werkgeversbenadering zoals deze uitgewerkt wordt door KPC Groep in al haar opleidingstrajecten zorgt voor een betere aansluiting tussen opleiding en de vereisten van de werkgever. Zeker met het oog op de invoering van de participatiewet per 1 januari 2015 zal samenwerking tussen bedrijven en scholen voor praktijkonderwijs nieuwe impulsen moeten krijgen. De directe relatie tussen school en werkgever wordt nog belangrijker. Dat vraagt van de scholen een nog scherpere kijk op arbeidstoeleidende trajecten. Sarah Funcken: “Het is een win-win situatie en al zal het bij het aanbieden van stageplaatsen misschien niet altijd om grote aantallen gaan, elke leerling voor wie je iets kunt betekenen telt. Als Hago Zorg willen we hier graag aan bijdragen.”

© Nationale Onderwijsgids