Normal_fietsen_scholieren_studenten_fiets_weer

Ieder jaar in de maand september hebben gemiddeld 187 12-jarigen een fietsongeluk. Dit aantal ligt beduidend hoger dan het gemiddelde van 103 slachtoffers per maand onder 13 tot 15-jarigen. Het is aannemelijk dat dit aantal hoger ligt omdat in september het schooljaar start. Dit meldt de Telegraaf. 

Brugklassers hebben dus in de maand september beduidend meer ongelukken op de fiets dan in andere maanden of andere kinderen. Dit blijkt uit een studie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Zij bekeken politie- en ziekenhuiscijfers uit de jaren 1993 tot en met 2009 van het aantal fietsslachtoffers tussen de 10 en 15 jaar. Een slachtoffer is iemand die betrokken is bij een ongeval waarbij de politie of het ziekenhuis ingeschakeld is, aldus de SWOV. 
 
De SWOV heeft niet onderzocht of er een relatie bestaat tussen de start van het nieuwe schooljaar en het aantal ongelukken. De woordvoerder van de SWOV vindt dit verband echter aannemelijk. De meeste 12-jarigen beginnen in september aan hun eerste jaar van het voortgezet onderwijs. Hoewel er honderden fietsongelukken per jaar gebeuren met tieners, komen noodlottige ongevallen niet meer dan maximaal 10 keer per jaar voor, aldus de cijfers van de SWOV. 
 
© Nationale Onderwijsgids