Na D66 en het CDA heeft ook de PvdA hun verkiezingsprogramma gepresenteerd. Daar staat in dat ze de studiebeurs willen omzetten in een sociaal leningenstelsel, dit houdt in dat iedereen de studiebeurs terug moet betalen. Hoe en hoeveel hangt af van je inkomen in de toekomst.

De Partij van de Arbeid wil ook dat hoger onderwijs andere onderwijsvormen gaat aanbieden dan alleen opleidingen op hbo of een universiteit. Daarnaast zou het zo moeten zijn studenten hun collegegeld terug zouden moeten kunnen krijgen als blijkt dat de kwaliteit van het onderwijs onder de maat is.  De partij vindt ook dat de salarissen van de leraren gekoppeld moeten worden aan de lonen in de marktsector. Het is nog niet duidelijk hoe de plannen concreet vorm moeten krijgen.

De partij wil dat het leger kleiner wordt en dat er in acht jaar tijd flink bezuinigd gaat worden, voor zo'n 20 miljard euro. Job Cohen vertelde als partijlijsttrekker dat de hypotheekrenteaftrek er ook aan gaat, die wordt vanaf 2014 in 30 jaar teruggebracht van maximaal 52 procent nu tot 30 procent in de toekomst.

Trots op Nederland
De partij van Rita Verdonk heeft vandaag het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Haar partij wil eenderde van de ambtenaren wegbezuinigen en minder geld aan ontwikkelingshulp geven. Daarnaast wil Trots Op Nederland dat iedereen in Nederland één belastingtarief gaat betalen, à 25 procent. 

Bron: NOS