Debat

Op maandag 2 juni 2014 vindt de jaarlijkse ontmoeting plaats tussen de leerlingen van middelbare scholengemeenschap De Zeven Linden en de Hardenbergse gemeenteraad.  Zo’n 120 leerlingen, verdeeld over vier groepen, hebben een fictieve partij opgericht en een campagne bedacht. Hardenbergse raadsleden beoordelen en begeleiden de leerlingen tijdens het debat dat zij, als fictieve partijleden, met elkaar aangaan. Ook het college van burgemeester en wethouders is dit jaar vertegenwoordigd. Dit meldt de gemeenteraad Hardenberg. 

De middag wordt gehouden op de locatie van de school in Dedemsvaart. Om 13.00 uur wordt afgetrapt met een korte introductie van burgemeester Snijders, de raadsleden en wethouder Prinsse. Vervolgens begint om 13.30 uur de politieke markt. Zo’n 120 derde- en vierdejaars leerlingen hebben een eigen partij opgericht en een campagne voorbereid. Tijdens de markt lichten de leerlingen, die in kleinere groepen verdeeld worden, hun voorstel toe. Zij worden begeleid door raadsleden. 
 
De twee groepen die de meest aansprekende campagne voeren en hun standpunten als beste naar voren brengen gaan door naar het finaledebat. De zes raadsleden bepalen welke groep dit jaar de beste campagne heeft gevoerd en zich het best verdedigd heeft. 
 
Jaarlijks vindt er een ontmoeting plaats tussen de leerlingen van De Zeven Linden en Hardenbergse gemeenteraad als onderdeel van het schoolprogramma. Met deze debatten zien leerlingen de lokale politiek eens van dichtbij. 
 
© Nationale Onderwijsgids