Normal_speciaal_passend_onderwijs_leerling_kind

Middelbare scholen in en rond Eindhoven hebben staatssecretaris Dekker van Onderwijs gevraagd de regio als experimentgebied te behandelen. Het voortgezet onderwijs maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen die de overheid wil doorvoeren. Als experimentgebied zijn de financiële mogelijkheden groter. Dit meldt Eindhovens Dagblad.

De rijksoverheid wil het geld voor onderwijs over regio's gaan verdelen naar verhouding van het aantal leerlingen. Deze verevening valt voor de regio Eindhoven slecht uit. Het onderwijs zou hierdoor 4,5 miljoen euro minder krijgen. Daarbij komt dat Eindhoven een bovengemiddeld aantal zorgleerlingen heeft, met name kinderen met een autistische stoornis.

De regio Eindhoven heeft in de afgelopen jaren veel gedaan aan het aanpassen van de infrastructuur om zorgleerlingen op te vangen. “Die functioneert nu zodanig dat ouders van elders soms naar Eindhoven verhuizen omdat hun kinderen hier goed terechtkunnen,” zegt Martin van den Berg, algemeen-directeur van het Christiaan Huygens College in Eindhoven. Om die reden mag de verevening niet voor de regio Eindhoven opgaan, vinden de scholen.

“In Den Haag gaat men er nog steeds vanuit dat er in Eindhoven teveel diagnoses voor autisme worden afgegeven”, aldus Van den Berg. “Men stelt dat er overal in Nederland gemiddeld evenveel autistische mensen zijn. Wij hebben er grote moeite mee Den haag te overtuigen dat dat verhaal van de verevening voor onze regio niet op mag gaan.” De hoop is nu dat Dekker het gebied als experimentgebied meer financiële middelen kan bieden.

© Nationale Onderwijsgids