Normal_mbo_leerlingen_koks_horeca

De VO en MBO Raad gaan samen werken aan het verbeteren van de overgang van voortgezet onderwijs naar middelbaar beroepsonderwijs. In een brief aan de Vaste Kamercommissie roepen de brancheorganisaties op om eventuele belemmeringen in de wet- en regelgeving aan te passen om een doorlopende leerroute van vmbo naar mbo te versoepelen. 

Voor het mbo en het voortgezet onderwijs gelden verschillende wetten en regels voor bijvoorbeeld onderwijstijden, toezichtkaders voor de Onderwijsinspectie en fiscale maatregelen. De beide raden denken dat het gelijktrekken van de wetgeving voor het mbo en vo de samenwerkingen tussen de verschillende onderwijsinstellingen zal vergemakkelijken.

De brancheorganisaties willen ook dat er landelijke afspraken moeten komen die leerlingen en ouders meer duidelijkheid verschaffen. Zo willen de organisaties onder meer dat er een landelijk aanmeldmoment komt voor het mbo. Ook zou uitschrijving bij de middelbare school voor leerlingen die nog leerplicht of kwalificatieplicht hebben pas mogelijk moeten zijn als ze ingeschreven staan bij een vervolgopleiding.

© Nationale Onderwijsgids