Kliniek

GRONINGEN (Novum) - Goran M., de destijds 18-jarige jongen die eind 2004 tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging werd veroordeeld voor de moord op de Nijmeegse scholiere Maja Bradaric (16), is na tien jaar toe aan een minder streng regime. De Groningse Van Mesdagkliniek adviseert onbegeleid verlof voor de inmiddels 28-jarige M..

Tot nu kreeg M. drie jaar lang alleen begeleid verlof, maar volgens de Van Mesdagkliniek is het de hoogste tijd om te onderzoeken hoe hij met meer vrijheid omgaat. Ook een gedragsdeskundige van het Pieter Baan Centrum (PBC) ondersteunt die conclusie. “Drie jaar begeleid verlof zet totaal geen zoden aan de dijk. Het leven binnen de kliniek is geen afspiegeling van het leven erbuiten”, zei hij.

M. wil zelf dat zijn tbs-behandeling totaal wordt beëindigd, maar volgens de PBC-deskundige is het daar nog te vroeg voor. Justitie wil dat de tbs-behandeling met een jaar wordt verlengd. Voordat daarover een besluit wordt genomen, wil de advocaat van M. nog een aantal deskundigen horen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend.

In 2003 werd M. door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot acht jaar cel en tbs. Het gerechtshof verhoogde de celstraf een jaar later met twee jaar. Hij zou de Nijmeegse scholiere 17 november 2003 met een touw hebben gewurgd. Na de moord werd het lichaam van het meisje in brand gestoken. Zij werd later teruggevonden in de polder tussen Bemmel en Lent.

Ferdi Ö., die de moord samen met M. zou hebben gepleegd, werd veroordeeld tot 11 jaar cel. Een derde kompaan, Goran P., kreeg aanvankelijk drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zijn celstraf werd in hoger beroep verhoogd tot vijf jaar. Een destijds 15-jarig meisje, Nina K., werd eind 2004 door de rechtbank veroordeeld tot 4 maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Het meisje zou hebben nagelaten politie en justitie te waarschuwen terwijl zij afwist van het moordplan op haar vriendin.