LOBO, VOO, NKO

DEN HAAG - De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), de Nederlandse oudervereniging Katholiek Onderwijs (NKO) en de Landelijke Oudervereniging Bijzonder Onderwijs (LOBO) laten in een reactie op het rapport 'Vrijwilligheid ouderbijdragen bewust gemaakt' van de Onderwijsinspectie weten de huidige situatie van vrijwillige ouderbijdrage beroerd te vinden.

Ze noemen daarbij het optimisme dat het rapport suggereert onterecht. De inspectie concludeert aan de hand van verschillende controles dat scholen en besturen zich dankzij handhaving meer bewust zijn van het vrijwillige karakter van de ouderbijdrage.

De drie verenigingen stellen echter dat dit in de praktijk flink anders uitpakt. De keuzevrijheid van ouders om de bijdrage wel of niet te betalen, of slechts ten dele, is volgens hen nauwelijks aanwezig. Daar komt bovenop dat scholen ook kosten waar zij overheidssubsidie voor krijgen nogmaals via de ouderbijdrage in rekening brengen.

De verenigingen stellen daarom voor dat in de Wet medezeggenschap op scholen (Wms) een verantwoordingsplicht naar de oudergeleding van de medezeggenschapsraad wordt opgenomen, dat scholen verplicht zijn verantwoording voor de besteding van de bijdrage op te nemen in de schoolgids en dat scholen in uiterste gevallen te verplichten tot het informeren van de Onderwijsinspectie over verantwoording van de besteding van de bijdrage.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem