
Tijdens de coronapandemie maakten we er allemaal kennis mee, en nu is het iets wat we in ons dagelijks leven hebben opgenomen: online onderwijs. Thuis studeren is voor veel studenten een goede manier om op eigen tempo lesstof tot zich te nemen. De verschuiving van kennisdelen van het klaslokaal naar de eigen studeerkamer, brengt grote voordelen met zich mee.
Wat is digitaal leren precies?
Wanneer we het hebben over digitaal leren, hebben we het over verschillende soorten onderwijs tegelijk. Denk bijvoorbeeld aan synchroon leren, waarbij studenten live lessen volgen via een platform als Zoom of Teams. Of asynchroon leren: lesstof wordt dan vooraf opgenomen, en studenten kunnen op hun eigen tempo werken.
Daarnaast maakt het onderwijs gebruik van leermanagementsystemen. Denk bijvoorbeeld aan Moodle of Canvas. In deze systemen zetten docenten opdrachten klaar. Daar krijgen de studenten via het internet feedback op. Zelfs digitaal een toets afnemen is mogelijk. De coronapandemie heeft het onderwijs nieuwe inzichten geboden. Niet alleen op technisch vlak, maar ook op didactisch vlak.
Deze kansen biedt e-learning
E-learning biedt grote voordelen. Allereerst is het veel flexibeler dan leren in het klaslokaal. De student kan aan de slag met zijn of haar opleiding wanneer het maar wil. Daarbij is de student niet gebonden aan tijd en plaats. Daarnaast zorgt het voor een grotere toegang tot verschillende bronnen. Voor studenten die een rustiger tempo nodig hebben, is e-learning een groot voordeel. Zij hoeven niet mee te gaan in het soms hoge tempo waarin lesstof wordt behandeld.
Leuk, maar dan moet je wel goed internet hebben
Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze voordelen, moeten leerlingen een stabiele internetverbinding hebben. Het beste wat daarvoor nu op de markt is, is glasvezel internet. Trage internetverbindingen kunnen de concentratie verstoren omdat de verbinding hapert. Ook bij het inleveren van opdrachten, downloaden van lesmateriaal en deelname aan interactieve onderdelen is een betrouwbare verbinding belangrijk.
Gelukkig krijgen steeds meer gebieden in Nederland glasvezel. De aanleg ervan is nog gaande. Het doel van de glasvezel-uitrol is om uiteindelijk elk huishouden in Nederland van glasvezel te voorzien.
Glasvezel als grote winnaar
Online leren wordt een succes met een goede verbinding. Glasvezel is op dit moment de meest betrouwbare vorm van internet. Het biedt namelijk gelijke snelheden voor zowel upload als download. Dat is belangrijk voor interactief gebruik. Bijvoorbeeld om te kunnen videobellen met docenten en medestudenten. Daarnaast moeten leerlingen tegenwoordig steeds vaker grote bestanden inleveren of zelfs een livestream volgen als onderdeel van een opdracht.
Kabel en DSL-verbindingen zijn gevoelig voor storing en congestie. Met glasvezel hebben studenten en onderwijsinstellingen daar geen last meer van. De verbinding hoeft namelijk niet te worden gedeeld met andere bedrijven of huishoudens. Glasvezel gaat ook belangrijk worden om toekomstige toepassingen te realiseren. De kans is groot dat in de toekomst het onderwijs meer zal inzetten op virtual reality en AI-ondersteunde leersystemen. Lesmateriaal wordt dan in hoge resolutie aangeboden.
Praktische tips voor digitaal leren
Digitaal leren is natuurlijk een aanwinst, maar het levert ook wat uitdagingen op. Zo moeten leerlingen zelf studie-uren, pauzes en deadlines gaan bepalen. De vaste routine van leren in een klaslokaal, raakt zoek. Daarnaast heeft niet iedereen een rustige leerplek. Van studenten wordt dan verwacht dat ze zelf hun omgeving slim inrichten voor optimale concentratie.
Onderwijsinstellingen doen er goed aan om leerlingen te adviseren vooral van bekabelde verbindingen gebruik te maken. Draadloos internet werkt namelijk niet altijd even stabiel. Ook is het belangrijk om leerlingen te verwittigen van het belang van online veiligheid: klik niet overal op, en gebruik als het kan een VPN.