Normal_anna-samoylova-w55spmmopge-unsplash

De basisschool is een belangrijke tijd voor kinderen ze worden er gevormd van kleuter tot puber. Ze leren niet alleen lezen, schrijven en rekenen maar ook veel over het leven zoals vriendschappen sluiten en tegenslagen incasseren. Het is natuurlijk de bedoeling om van die 8 jaar basisschool een mooie tijd te maken. Als de leerlingen dan uiteindelijk na groep 8 afscheid nemen om hun schooltijd op de middelbare school voort te zetten dan is dat een mijlpaal waar echt even bij stil moet worden gestaan.

Een blijvende herinnering

Veel kinderen vinden het leuk om een blijvende herinnering te hebben aan hun tijd op de basisschool. Steeds meer scholen pakken dan ook uit met een echt tijdschrift van My Glossy waarin alle leerlingen aan het woord komen over hun tijd op school. Foto’s worden opgezocht om de pagina’s mee op te sieren. Dat gaat anno de 21e eeuw natuurlijk een stuk makkelijker dan in de tijd dat foto’s nog werden gemaakt met fotorolletjes, waarna de afdrukken in schoenendozen op zolders belandden. Nu hebben zowel ouders als docenten die foto’s vaak snel paraat en kunnen ze probleemloos worden gebruikt voor een leuke glossy over de schooltijd van groep 8. In de glossy kunnen de lezers ze zien groeien van kleuter naar puber en dat is vaak een ware metamorfose.

Toekomstdromen

Het is ook leuk om in het afscheidsboek van groep 8 de leerlingen te vragen naar hun toekomstplannen. Sommige 12-jarigen weten al helemaal zeker wat ze later willen worden. Dierenarts, piloot, verpleegkundige of misschien net als juf Karin of meester Chris voor de klas staan om leerlingen hun kennis over te brengen. Vooral als zo’n afscheidsboek een paar decennia later bij een reünie nog eens wordt doorgebladerd is het leuk om te zien welke dromen zijn uitgekomen en wie uiteindelijk toch voor wat anders heeft gekozen. Dankzij de digitale techniek kun je nu een boek maken dat digitaal wordt gedrukt in plaats van dat er voor elke leerling een apart plakboek moet worden gemaakt.

Zo stel je een glossy samen

Maak eerst een globale opzet van de glossy en bepaal hoeveel ruimte elke leerling krijgt. De glossy moet natuurlijk een voorwoord krijgen van de leerkracht en misschien ook van de leerkrachten van andere groepen waar deze leerlingen ook in de klas hebben gezeten. Vervolgens een pagina per leerling, of eventueel twee leerlingen die een pagina delen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kunnen er foto’s bij de verhaaltjes over de kinderen worden geschreven. Het werkt vaak het beste om elke leerling een kort vragenlijstje te laten beantwoorden zodat alle teksten een beetje dezelfde structuur en lengte hebben. Sommige leerlingen kunnen zo een heel opstel schrijven, maar er zullen er ook zijn die het lastig vinden om zelf iets te schrijven met de titel: Mijn tijd op Basisschool De Springplank. Met een korte vragenlijst kan iedereen meedoen, of ze nu makkelijk schrijven of niet.