Normal_tim-mossholder-ccfoo3qko3q-unsplash

Nederland is een waterrijk land. Het is daarom heel belangrijk dat kinderen leren zwemmen om zich bij een val in het water te kunnen redden. Helaas laat de zwemvaardigheid van kinderen steeds vaker te wensen over. Ouders vinden zwemlessen vaak te duur. In de jaren 70 en 80 kregen kinderen op de lagere school zwemles, maar ook dit is vrijwel helemaal wegbezuinigd. Hierdoor komt het steeds vaker voor dat kinderen niet kunnen zwemmen op een leeftijd dat deze vaardigheid eigenlijk allang aanwezig had moeten zijn.

Niet alleen allochtone kinderen

Vaak wordt gedacht dat alleen kinderen van allochtone ouders niet kunnen zwemmen, omdat zij deze vaardigheid zelf soms ook niet beheersen. Maar dat is zeker niet het geval. Er zijn ook genoeg kinderen van wie de ouders in Nederland zijn geboren die geen zwemdiploma hebben en zelfs nooit zwemlessen hebben gevolgd. Ouders vinden het vaak een te grote belasting. Als er geen financiële bezwaren zijn, dan is het vaak een logistiek probleem. Steeds meer ouders werken en hebben daardoor niet de mogelijkheid om hun kind meerdere keren per week naar zwemles te brengen. Soms denken ouders dat ze hun kind zelf wel kunnen leren zwemmen, maar dat is vaak een te optimistische instelling. Een kind leert tijdens zwemlessen in Enschede immers meer dan simpelweg baantjes trekken. Het kind moet zich indien nodig in en ook uit het water kunnen redden in een noodgeval.

Kies voor degelijk zwemonderwijs

Je kind een zwemdiploma laten halen hoort eigenlijk wel bij de opvoeding. Soms is het voor mensen met een minimum inkomen mogelijk om hiervoor een bijdrage te krijgen via de gemeente. Kies een goede zwemleraar die je kind op de juiste manier begeleidt. Je kunt voor zwemlessen bijvoorbeeld terecht bij Trifora. Het is belangrijk dat een kind in ieder geval het A diploma behaalt, maar om goed zwemvaardig te zijn is het beter om door te gaan voor het B diploma. Een kind leert dan ook om langer te zwemmen met kleding aan en ook de overige eisen voor het diploma zijn zwaarder. Bovendien blijven de kinderen regelmatig zwemmen en bouwen ze op die manier ook conditie op in het water. Zeker als je kind geen waterrat is en het allemaal heel spannend vindt is het belangrijk niet te snel met de zwemlessen te stoppen.

Leer je kind het gevaar van water

Een kind kan op zwemles vanaf een leeftijd van 4 tot 5 jaar. Tot die tijd ben jij als ouder degene die erop moet letten dat je kind niet te water raakt. Zorg ervoor dat je je kind nooit uit het oog verliest, zeker niet als er water dicht in de buurt is. Een peuter kan in een relatief klein laagje water al verdrinken. Zodra je kind het besef heeft is het belangrijk hem of haar te waarschuwen voor het gevaar van sloten en plassen. Ook als je kind goed kan zwemmen is het natuurlijk niet de bedoeling dat hij of zij voor de lol een duik neemt.