Normal_pexels-tim-gouw-443417

Als ouder speel je een belangrijke ondersteunende rol wanneer je kind overweegt welke studie en welke onderwijsinstelling het beste bij hem of haar past. Een open dag bezoeken is een uitstekende manier om samen een goed beeld te krijgen van potentiële scholen en studies. Daarbij kan een goede voorbereiding de dag efficiënter laten verlopen en over het algemeen aangenamer maken voor zowel jou als je kind.

Hydratatie en snacks

Om ervoor te zorgen dat zowel jij als je kind de lange en actieve open dag goed doorkomen, is het handig om water en wat snacks binnen handbereik te hebben. Een waterfles en wat gemakkelijk te eten snacks zoals fruit, noten of energierepen zorgen ervoor dat jullie beiden gehydrateerd blijven en voldoende energie hebben. Dit is een simpele maar effectieve manier om ervoor te zorgen dat je kind zich de hele dag door op zijn of haar best voelt en volop kan genieten van de ervaring.

Schrijfgerei en notitieblok

Het is heel handig om tijdens presentaties en gesprekken met docenten of huidige studenten aantekeningen te maken. Noteer belangrijke informatie over de studieprogramma's, toelatingseisen, en de faciliteiten van de instelling. Deze aantekeningen zijn later erg waardevol bij het helpen van je kind om de beste keuze te maken voor zijn of haar toekomstige studie.

Entertainment voor wachtmomenten

Tijdens de open dag kunnen er momenten zijn waarop je moet wachten, zoals bij de registratie of voor het begin van een rondleiding of presentatie. Het is een goed idee om iets kleins voor vermaak mee te nemen, zoals een boek of een kruiswoordpuzzel. Ook kun je deze tijd benutten om even te ontspannen met een podcast of een spelletje, zoals de spellen op site 777. Dit is overigens ook een uitstekend moment om de eerder gemaakte aantekeningen nog eens door te nemen.

Vooraf opgestelde vragen

Bereid samen met je kind een lijst met relevante vragen voor. Denk aan vragen over studie-inhoud, begeleiding, internationale uitwisselingsmogelijkheden, stageplaatsen, en carrièreperspectieven. Het is handig om deze vragen op papier of digitaal bij de hand te hebben zodat je niets vergeet te vragen tijdens de gesprekken.

Camera of smartphone

Het vastleggen van foto's tijdens jullie bezoek kan erg handig zijn om een indruk te krijgen van de sfeer en de faciliteiten op de campus. Deze foto's helpen later om specifieke details van de bezochte locaties te herinneren, wat nuttig kan zijn bij het vergelijken van verschillende opties en het maken van een weloverwogen keuze.

Rugzak of tas

Een lichte rugzak of tas is ideaal om alle essentiële spullen zoals waterflessen, snacks, schrijfgerei en een camera handig bij elkaar te houden. Kies een model dat comfortabel te dragen is en genoeg ruimte biedt voor alles wat jullie nodig hebben tijdens de open dag. Zo blijft alles georganiseerd en binnen handbereik.