Normal_pexels-photo-343457

Je bent nooit te oud om te leren. Ook op latere leeftijd is het dan ook gewoon mogelijk om opnieuw de schoolbanken in te duiken en een nieuw beroep te leren. Waarom ook niet? Het is toch eigenlijk vreemd dat we van zeer jonge mensen vragen om een beroep te kiezen dat ze de rest van hun leven gaan doen? Hoe kunnen zij nou op zestienjarige leeftijd al weten wat ze de rest van hun leven willen doen? Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen op latere leeftijd toch de kriebels voelen om van beroep te veranderen. 

Toch kan dit op latere leeftijd ook best spannend zijn. Je woont waarschijnlijk niet meer thuis en hebt dus veel vaste lasten die hoe dan ook betaald moeten worden. Je kunt dan ook niet zomaar alle financiële stabiliteit opgeven om de schoolbanken in te duiken. Gelukkig is omscholen op latere leeftijd steeds aantrekkelijker gemaakt. Zeker in sectoren waar de nood voor goed personeel hoog is. Dit zien we bijvoorbeeld duidelijk terug binnen de technische sector. Wie dus een baan binnen de technische sector ambieert, kan van vele voordelen profiteren. Maar waar moet je aan denken als je je wilt laten omscholen? 

Werken en leren 

Het is verstandig om op zoek te gaan naar een opleiding waarbij je direct aan het werk kunt gaan. Dit zijn zogenaamde werken-leren opleidingen. Het voordeel van een dergelijke opleiding is dat je vanaf de eerste dag salaris ontvangt. Dit zal hoogstwaarschijnlijk minder zijn dan je gewend bent, maar het is wel de perfecte manier om je grootste vaste lasten te dekken. Bovendien zal dit salaris naarmate je meer ervaring opdoet alleen nog maar verder stijgen. 

Bij een mbo installatietechniek gaat het vrijwel altijd om een combinatie van werken en leren. Wees je er ook van bewust dat technische beroepen vooral draaien om ervaring opdoen in de praktijk. Het is onmogelijk om het vak goed onder de knie te krijgen als je enkel de theorie leert. Dat is dan ook direct de reden waarom een technisch beroep in dit geval de beste optie is.

Ontdek de beste opleiding 

Het is belangrijk om de juiste opleiding te vinden. Niet alleen een opleiding die past bij het beroep dat je straks wil uitoefenen, maar ook een opleiding die echt geschikt is voor omscholers. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij Strevon. Dit is een opleider en detacheerder binnen de technische sector. Zij focussen zich vooral op mensen die zich op latere leeftijd willen laten omscholen. Hier kun je je inschrijven voor een bbl techniek opleiding en vrijwel direct aan de slag gaan in de praktijk. Bovendien is het hun doel om mensen zo snel mogelijk klaar te stomen om geheel zelfstandig aan de slag te gaan. Je hoeft dus nooit lang de schoolbanken in en leert al doende. 

Loop eventueel snuffelstages 

Weet je zeker dat je aan de slag wilt binnen de technische sector? Maar heb je geen idee welk beroep precies jouw voorkeur heeft? Begin dan met het volgen van enkele snuffelstages. Dit is niet alleen een prima manier om je netwerk uit te breiden, maar ook om te ontdekken welke beroepen het beste bij jou passen.