Normal_jc-gellidon-2qglhu9lrvs-unsplash

Jongeren raken op steeds jongere leeftijd bijziend, wat veroorzaakt lijkt te worden door het vele kijken op hun telefoons en andere beeldschermen. Met online onderwijs zal dat niet afgenomen zijn, want daardoor werd de rol van laptops en computers nog belangrijker.

Goed zorgen voor je ogen is desondanks van groot belang voor de gezondheid van je ogen. Voor studenten geven we daarom een aantal tips voor het verbeteren van de gezondheid van je ogen en het zorgvuldig zorgen voor je lenzen.

1. Pas de 20-20-20 regel toe bij online onderwijs

Veel staren naar je beeldscherm leidt tot bijziendheid, doordat je ogen helemaal niet gemaakt zijn om langdurig naar iets op dezelfde afstand te staren. Dit stamt nog uit de oertijd, toen het belangrijk was om zowel van dichtbij als veraf scherp te kunnen zien en continu te wisselen tussen de verschillende afstanden waarop je kunt kijken. Om te voorkomen dat jij bijziend wordt tijdens het studeren of het volgen van online college, is het belangrijk dat je de 20-20-20 regel toepast. Deze houdt in dat je elke twintig minuten voor 20 seconden op 20 meter afstand moet kijken. Op die manier voorkom je dat je snel bijziend wordt van vele uren studeren achter een laptop.

2. Slaap niet met je lenzen in, ook niet tussen colleges door

Slapen met lenzen in: dát hebben veel lenzendragers weleens meegemaakt. Toch komt het niet vaak voor dat je daarna nog eens in slaap valt, want slapen met lenzen in is ontzettend pijnlijk. Mocht je toch een middagdutje gedaan hebben tussen colleges door, dan is de kans groot dat je met rode, branderige ogen wakker wordt. Probeer dan niet direct je lenzen uit te doen, want je zal merken dat het niet gaat en anders veel pijn doet. Beter is om je ogen te masseren, te gapen om je ogen te laten tranen of oogdruppels te gebruiken om je ogen te bevochtigen. Draag daarna je maandlenzen één of twee dagen niet en zet in plaats daarvan je bril op als je naar college gaat, zodat je ogen kunnen herstellen.

3. Draag je lenzen altijd als je naar school gaat

Misschien heb je de neiging om je lenzen niet in te doen als je de deur uitgaat. Je hebt je verslapen, komt tijd tekort, bent je lenzen gewoonweg vergeten in te doen of bent vergeten lenzen bestellen. Ondanks de vele redenen die je kunt verzinnen om je lenzen niet in te doen als je naar school gaat, is het van groot belang dat jij je lenzen draagt als je op school bent. Niet alleen zul je hoofdpijn hebben aan het einde van de dag, omdat je ogen de grootste moeite moeten doen om te focussen. Ook is het nog eens slecht voor de staat van je ogen om je lenzen niet te dragen. Ontwikkel daarom voor jezelf een routine, waarin het onmogelijk is om je lenzen vergeten in te doen als je naar school gaat.