Normal_pexels-jess-bailey-designs-983826

Kunst is een uiting van creativiteit, emotie en verbeelding. De keuze van het materiaal wat je kiest bij het creëren van een nieuw kunstwerk is erg belangrijk in het maakproces. Kunstenaars zijn altijd op zoek naar de beste materialen om hun visie van kunst werkelijkheid te maken. Daarom gaan we in dit blog dieper in op de impact die kwalitatief materiaal kan maken op de kunstwereld

De invloed van materiaal

Het type materiaal dat een kunstenaar gebruikt, kan de manier waarop hun boodschap wordt overgebracht erg veranderen. Er zit al een groot verschil in soorten papier of canvas. Denk bijvoorbeeld aan aquarelpapier. Ook de soorten inkt of verf waarmee je aan de slag gaat kan je kunstwerk gigantisch veranderen. Denk bijvoorbeeld aan olieverf of juist een simpele potloodlijn. Het juiste materiaal kan dus de textuur, de diepte en de emotie van het kunstwerk bepalen

De geschiedenis

De geschiedenis van kunstmaterialen is erg groot en gaat terug tot de menselijke beschaving. Het begrijpen van de evolutie van kunst kan kunstenaars helpen om tradities en technieken beter te begrijpen en te beheersen. Ook kan het zorgen voor nieuwe inspiratie. Wil je dus inspiratie opdoen als nieuwe kunstenaar, zorg dan dat je weet hoe de kunstwereld in elkaar zit.

Kunst van lijnen en schrijven

Schrijfinstrumenten, zoals potloden en pennen, vormen een fundamenteel onderdeel van het artistieke proces. Vaak beginnen kunstenaars namelijk met het schetsen van het idee wat ze in hun hoofd hebben op canvas. Het schrijven met een kwalitatieve pen of potlood kan de precisie en de manier waarop je tekent enorm verbeteren. Dit is helemaal belangrijk voor kunstenaars die werken met pen en inkt. Wil je zelf ook beginnen met het maken van een kunstwerk, zorg dan dat je kwalitatieve producten uitzoekt. Laat je pennen bedrukken, zo raak je ze minder snel kwijt.

Duurzaamheid en kwaliteit

Hoogwaardige materialen gaan vaak langer mee en behouden hun kwaliteit beter dan goedkopere alternatieven. Kunstenaars hechten dus waarde aan de duurzaamheid van hun werk, daarom kiezen veel kunstenaars voor goede materialen van goede kwaliteit. Denk hierbij niet alleen aan het gebruik van canvas en verf, maar ook aan de gereedschappen die ze gebruiken, zoals penselen en pennen. Pennen bedrukken met een persoonlijke boodschap biedt kunstenaars de mogelijkheid om hun identiteit op een unieke manier weer te geven.

Digitalisering in combinatie met kunst

Terwijl de digitale kunstwereld groeit en zich uitbreidt, blijft het gebruik van kwalitatief materiaal en de ‘offline’ kunst ook belangrijk. Digitale tekentools worden steeds populairder in het creëren van digitale kunst. De kwaliteit en hoe precies deze digitale instrumenten zijn zorgen wel voor een nieuwe manier van kunst. Het is nog steeds belangrijk om zorgvuldig te kiezen tussen de tools die beschikbaar zijn en die het beste passen bij de visie. Wat weet jij al van de kunstwereld?