Normal_pexels-olena-bohovyk-3794382

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Tijdens je werk als leerkracht wil je dat uiteraard ook toepassen. Nu heb je dat niet altijd zelf in de hand, het inkopen van groene energie valt bijvoorbeeld niet onder je takenpakket. Maar met kleine veranderingen kun je, zowel in het klaslokaal als thuis, toch duurzamer werken.

Ga bewust om met energie

Heb je een tussenuur of is er een pauze? Op het moment dat er niemand in het klaslokaal is, kun je rustig de lampen uit doen. Datzelfde geldt voor je smartboard of laptop. Door de apparaten die je niet gebruikt uit te zetten, bespaar je over een heel schooljaar genomen een hoop energie. 

Wil je zeker weten dat je alle elektrische apparaten aan het eind van de dag uitschakelt? Sluit deze dan aan op een stekkerblok met een schakelaar. Je hoeft dan maar op een paar punten de schakelaar om te zetten en je weet zeker dat je alle apparaten met een enkele beweging uit hebt gezet, waardoor er ook geen onnodig stroomverbruik meer is.

Maak je nog regelmatig gebruik van de printer, print dan waar mogelijk dubbelzijdig en maak de letters niet onnodig groot. Er kan zo meer tekst op een vel papier, waardoor je zowel inkt als papier bespaart. 

Kies voor tweedehands meubelen

Als je regelmatig je werk thuis voorbereid, of toetsen nakijkt, dan wil je goed kunnen zitten. In plaats van nieuwe meubels te kopen, kun je er ook voor kiezen om een tweedehands bureau aan te schaffen. 

Hiermee geef je het meubilair een tweede leven en ook dat is beter voor het milieu. Deze bureaus kun je helemaal naar wens kiezen, zoals een elektrisch verstelbaar bureau waar je een passende tweedehands bureaustoel bij zet. Of je gaat voor een ergonomisch zit-stabureau.

Bespreek afvalrecycling met je leerlingen

Maak ook je leerlingen bewust van de dingen die zij kunnen doen voor een duurzamere omgeving. Er staan uiteraard in school op centrale punten afvalbakken waar de kinderen de verpakkingen van de lunch en ander afval in kwijt kunnen. 

Werk je in het middelbaar onderwijs en merk je dat je leerlingen daar niet voldoende gebruik van maken? Spreek ze daar dan op aan. Desnoods zet je in je eigen klaslokaal een extra afvalbak waar je papier in verzamelt. Op de lagere school kun je met spel de kinderen spelenderwijs meer leren over het belang van het scheiden van afval.