Normal_pexels-kobe-1516440

Het lijkt wel gisteren dat je kind zijn eerste schooldag had. Net vier jaar. Een beetje angstig. Je mocht nog even blijven, een laatste keer zwaaien en dan echt al een klein beetje loslaten. Inmiddels gaat je kind bijna naar de brugklas. Bizar wat de tijd kan doen. Tegelijkertijd ook een geheel nieuwe vorm van loslaten. Deze nieuwe fase is namelijk niet alleen voor je kind heel spannend, maar ook voor jullie als ouders. Een hele verandering, vooral als het je eerste kind is dat naar de middelbare school gaat.

Hoe ga je hiermee om? Hoe bereid je je kind goed voor? En zorg je ervoor dat de overgang zo soepeltjes mogelijk verloopt? We zetten enkele handige tips op een rij.

Een nieuwe kamer

Je kind wordt echt groter. Hij krijgt andere interesses, maar ook nieuwe verantwoordelijkheden. Denk alleen maar aan de hoeveelheid huiswerk en proefwerken die hij straks voor zijn kiezen krijgt. Dan is het wel prettig dat hij ook een eigen plekje heeft om zich terug te trekken. Daarom is het goed in de weken en maanden voorafgaand aan de brugklas alvast zijn kamer aan te pakken.

Investeer in elk geval in een goed bureau. Een bureau waar hij goed en langdurig aan kan zitten. Een fijne plek waar rustig geleerd kan worden. Een goede werkomgeving is – zoals jijzelf waarschijnlijk ook kan beamen – ongelooflijk belangrijk. Het voorkomt uitstelgedrag en maakt productiever.

Heeft je kind ook nog jongere broertjes en/of zusjes? Dan is het fijn als je hem extra privacy kunt schenken. Bijvoorbeeld door een kamer te geven die verder gelegen is van de rest. Denk bijvoorbeeld aan de zolder. Of om afspraken te maken met de andere kinderen. Dat geeft meer rust.

Leren plannen

Zeker het eerste semester is het nog best wel wennen voor je kind. Al dat huiswerk. Al die proefwerken. Hoe moet je dat allemaal op tijd af krijgen? Soms zeggen we als volwassene moeiteloos dat onze kinderen beter moeten plannen. “Als je op tijd was begonnen, had je nu geen stress gehad”. Een logische opmerking, maar niet helemaal eerlijk. Een kind moet namelijk leren plannen. Dit komt niet zomaar aanwaaien. Het ene kind vindt dit makkelijker dan het andere, maar bijna alle kinderen moeten hier in meer of mindere mate in gestuurd worden.

 Spreek daarom samen met je kind af dat je hier de eerste weken bij helpt. Leg uit hoe hij de taken goed kan verdelen, maar durf ook los te laten. Het is niet de bedoeling dat je zijn hele middelbare schoolcarrière er bovenop zit om het werk af te krijgen. Anders komt hij in de knoei tijdens een vervolgopleiding. Help dus alleen de eerste weken en laat steeds meer een stukje los.

Heb vertrouwen

De brugklas is de klas waar fouten gemaakt kunnen worden. Je kind zal regelmatig een leermoment hebben. Hij komt te laat, krijgt strafwerk vanwege huiswerk dat niet is ingeleverd of haalt slechte cijfers. Het is nodig om te kunnen groeien. Probeer niet altijd in te grijpen, maar wacht af en laat je kind zijn of haar eigen conclusies trekken. Met een beetje sturing mag je best vertrouwen dat het goed zal komen.