Normal_pexels-cottonbro-studio-4481951

De wet schrijft voor dat kinderen in de auto in een kinderzitje moeten worden vervoerd, totdat ze een lengte van 1,35 m hebben bereikt. Deze maatregel heeft de veiligheid in het vizier, aangezien de autogordel geen afdoende bescherming biedt voor kleinere kinderen. Afhankelijk van de lichaamslengte, het gewicht en de leeftijd van het kind voorziet de markt in babystoeltjes, kinderzitjes of een zitverhoging. Het product moet een EU-goedkeuringscertificaat dragen.

Gewicht

Voor het comfort van het kind en met het oog op zijn veiligheid is het belangrijk dat het kinderstoeltje past bij de leeftijd en de lichaamslengte. De wet hanteert de lengte van het kind als maatstaf. Fabrikanten oriënteren zich aan de hand van het lichaamsgewicht.De autostoel MAXI-COSI Priori SPS+ is geschikt voor een gewicht van 9-18 kg. Deze stoel komt in aanmerking wanneer de peuter te groot wordt voor een babyzitje en is bedoeld voor kinderen in een leeftijd tussen de negen maanden en vier jaar oud en met een lichaamslengte van 67 tot 105 cm.

 

Zijbescherming

Dit type kinderstoel wordt in de rijrichting geïnstalleerd en met een driepuntsgordel vastgezet. Het is voorzien van een eigen vijfpunts-gordelharnas met verstelbare riemen, zodat het kan worden aangepast naarmate het kind groeit. Ook de hoofdsteun groeit met het kind mee. De autostoel heeft zijdelingse bescherming voor het lichaam alsook voor hoofd en nek en kan in vier verschillende posities worden ingesteld. Hij heeft ook een ligstand, zodat het kind tijdens de rit kan slapen. Wanneer de kinderstoel in de zitstand staat, kan de peuter dankzij de hoge zitting uit het raam kijken. Twee haken aan de zijkant zorgen ervoor dat de autogordel niet in de weg zit wanneer het kind in de stoel wordt gezet.

 

Het kinderzitje met een gewicht van 7 kg is leverbaar in vier verschillende kleuren met een overtrek die afneembaar is en in de machine kan worden gewassen. De hoes en de vulling zijn vervaardigd van polyester. De MAXI-COSI Priori SPS+ kan worden geleverd met een aantal accessoires zoals een badstoffen zomerhoes, een ondersteunend kussen en een bekerhouder voor aan de zijkant.

 

Voorin of achterin?

Kinderen mogen vóór in zowel als achter in de auto zitten op voorwaarde van gebruik van een passende kinderstoel of zitverhoging. Wel wordt de achterbank over het algemeen als meest veilige plaats voor kinderen beschouwd. Vakantiegangers moeten rekening houden met het feit dat in sommige landen van Europa het gebruik van een kinderveiligheidssysteem geldt voor kinderen met een lichaamslengte tot 1,50 m. Ook mogen kinderen tot een bepaalde leeftijd niet in elk land voorin zitten.