Normal_pexels-jonas-mohamadi-2495569

Het is belangrijk om te weten dat jongeren extra kwetsbaar zijn voor gehoorbeschadiging. Dit komt doordat de oren van jongeren nog in ontwikkeling zijn. Hierdoor zijn hun oren veel gevoeliger voor schade. Geluid boven 85 decibel kan gehoorbeschadiging veroorzaken. Een groot aantal van de activiteiten die jongeren doen, zoals het luisteren naar muziek via oortjes of het bezoeken van concerten, kunnen blootstelling aan schadelijk geluid veroorzaken. Geluid bij concerten is namelijk vrijwel altijd te hard. Het is daarom heel belangrijk om voldoende te weten over het beschermen van het gehoor. Ook jongeren kunnen regelmatig een hoortest doen. Hier kun je meer over lezen op sites zoals https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/gehoortest.

Luister niet te hard naar muziek

Er zijn een aantal stappen die jongeren kunnen nemen om hun gehoor te beschermen. Ten eerste is het belangrijk om het volume van muziek en andere geluiden te beperken. Het is voor jongeren belangrijk om gehoorbescherming te gebruiken. Hierbij kun je bijvoorbeeld aan oordoppen denken. Het is vooral belangrijk om deze gehoorbescherming te gebruiken een omgeving bent waar het geluid boven 85 decibel is. Ook is het belangrijk dat jongeren hun muziek niet te hard beluisteren. Het is namelijk makkelijk om de audio levels te hard te zetten. Ouders zullen hun kinderen hierover moeten voorlichten. Er bestaat uiteraard ook gehoorbescherming op maat voor jongeren. 

 

Neem pauzes bij het luisteren naar harde geluiden

Ten tweede is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het luisteren naar muziek of andere geluiden. Dit geeft de oren de tijd om te rusten en te herstellen. Voor jongeren is het dus belangrijk om rustmomenten in te schaffen wanneer ze naar muziek luisteren. Het is daarom ook aan te raden om geen oortjes te gebruiken voor langere tijd. Het is beter om een paar minuten pauze te nemen voor elk uur gebruik. Op deze manier kan gehoorschade voorkomen worden. Als ouder is het belangrijk om jongeren over gehoorschade te praten. Op jonge leeftijd is het namelijk makkelijk om te denken dat gehoorschade jezelf niet zal overkomen. Dit is een gedachten die jongeren vaak hebben. 

 

Ga regelmatig op controle

Ten slotte is het heel belangrijk om regelmatig het gehoor te laten controleren. Jongeren die veel naar muziek luisteren, kunnen namelijk een groot risico lopen op gehoorschade. Door regelmatig op controle te gaan bij een hoorspecialist, kunnen jongeren erachter komen of hun gehoor nog goed is. Ook kunnen jongeren hierdoor meer leren over het belang van een goed gehoor. Uiteraard is het belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Echter kan gehoorschade ook ontstaan door redenen waar jongeren niets aan kunnen doen, zoals bijvoorbeeld medicijngebruik of aangeboren problemen. Wanneer dit het geval is, zijn er ook altijd een aantal oplossingen te vinden. Er zijn bijvoorbeeld heel veel verschillende hoortoestellen waaruit gekozen kan worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om voor een onzichtbaar hoortoestel te kiezen. Hier voelen veel jongeren zich comfortabeler bij dan bij zichtbare hoortoestellen. 

 

Door bovenstaande tips op te volgen, kunnen jongeren hun gehoor beschermen en voorkomen dat ze op jonge leeftijd gehoorproblemen ontwikkelen.