Normal_pexels-anna-shvets-12662880

Zit ondernemen in je bloed en wil je graag zelfstandig ondernemer worden? Een goed begin is – met deze tips – het halve werk.

De afkorting zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Het is hetzelfde als een zelfstandig ondernemer of een freelancer.

 

Hoe je het ook wilt noemen: centraal staat dat een zzp’er, freelancer of zelfstandig ondernemer niet voor een baas werkt. Je bent je eigen baas. Je voert opdrachten uit voor verschillende opdrachtgevers zonder bij ze in dienst te zijn. 

 

Lijkt dit je wat? Lees dan de volgende tips voor startende zzp’ers!

 

1. Maak je werkplek in orde

Als zzp’er bepaal je zelf wanneer je werkt, voor wie je werkt en waar je werkt. Maar denk niet dat je als digitale nomade zomaar met een laptop in het park kunt werken. Het is namelijk niet zo makkelijk als het denkt.

 

Zzp’er worden heeft met concentratie te maken. We spreken uit ervaring dat een goede werkplek je helpt te focussen op je werk. Vooral als je vanuit huis werkt, is het fijn om een plek te hebben die alleen voor werk is. Al is het maar om te voorkomen dat je überhaupt je bed niet meer uit komt.

 

2. Blijf op de hoogte 

Lees zoveel mogelijk artikelen, tijdschriften en sociale media die specifiek over je vakgebied gaan. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en vergroot je je kennis over wat er gaande is in je branche. In vergaderingen met klanten komt dit professioneler over.

 

Vakkennis is belangrijk, maar probeer ook alle ins en outs van het ondernemen zelf te volgen. Op zoek naar een goede zzp-website? ZZP Daily is een handige website vol informatieve artikelen, goede tips en reviews van producten voor zzp’ers. 

 

3. Open een zakelijke bankrekening

Oké – wettelijk is het niet verplicht om als zzp’er een zakelijke bankrekening te hebben, maar we raden het wel aan. Hou je zakelijke en privé uitgaven gescheiden. Het is overzichtelijker en makkelijker voor je belastingaangifte.

 

4. Gebruik slimme software

Werk je als zzp’er? Dan ben je veel tijd kwijt aan je administratie. Denk aan offertes maken, factureren, je urenregistratie, belastingaangiftes en werkplanningen. Je bent al snel uren kwijt aan het organiseren van al deze zaken – en tijd is geld.

 

Er zijn handige boekhoudprogramma’s die veel administratieve taken automatiseren. Ze helpen je al je administratie in veel minder tijd te doen. Goed – je betaalt er maandelijks voor, maar je hebt dat zo terugverdiend met de uren die je nu overhoudt om te werken. 

 

Lees meer over het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers.

 

5. Zoek mede-zzp’ers

Hou regelmatig contact met andere zzp’ers in je omgeving. Je staat er dan niet alleen voor. Zit je ergens vast, dan kun je in ieder geval bij iemand terecht. 

 

Elke zzp’er heeft andere vaardigheden en het is mooi als je aan sommige projecten kan samenwerken. Heeft een klant gevraagd een keuken te installeren, maar heb je een timmerman nodig? Misschien ken je er één en kunnen jullie samen geld verdienen.