Normal_schermafbeelding_2022-12-08_om_11.04.02

Als ouder komt de veiligheid, gezondheid en het geluk van je kind natuurlijk op de eerste plaats. Gaan we op zoek naar een woning in de grote stad of toch liever in een rustig dorp? Je wilt natuurlijk de keuze maken voor de omgeving waar je kind zo zorgeloos mogelijk op kan groeien. Om je een beetje op weg te helpen heeft Huurwoningen.nl de meest kindvriendelijke steden in Nederland voor je op een rijtje gezet.

In Nederland zijn tal van steden te vinden met goede voorzieningen voor kinderen. Zo ligt Apeldoorn natuurlijk naast Apenheul en hebben de bewoners in Tilburg het voordeel dat de grootste dierentuin van ons land, Beekse Bergen, naast de deur is. Maar veel steden met dit goede voorzieningen voor een dagje uit met kinderen, scoren weer minder op andere belangrijke punten; denk aan luchtkwaliteit en vervuiling.

 

Bij de ranking van meest geschikte steden voor gezinnen is er rekening gehouden met de volgende factoren:


-  Het aantal kinderen;
-  Het aantal basisscholen;
-  De diversiteit basisscholen index;
-  Hoeveel procent van de kinderen vwo-advies krijgt;
-  Het aantal middelbare scholen;
-  Het aantal speeltuinen;

-  Het aantal sportverenigingen;
-  Het aantal kinderdagverblijven;
-  Hoeveel er gefietst wordt;
-  De mate van overgewicht, angst, depressie en misdaden.

Haarlem kindvriendelijkste stad

 

Op basis van de hiervoor genoemde punten komt Haarlem als best uit de test. Gezinnen die op zoek zijn naar een rustige woonplaats, maar toch in de grote stad willen wonen kunnen hier gerust op zoek naar een woning. Veel ouders uit Haarlem woonden voorheen in Amsterdam. De voornaamste reden daarvoor is dat Haarlem een stuk rustiger is en niet ver van de hoofdstad af ligt. Haarlem beschikt over de meeste basisscholen en kinderdagverblijven van Nederland. Daarnaast is de stad rijk aan speeltuinen en sportverenigingen.

 

Studentensteden in de top 3

 

Op de tweede plek komt Leiden, de stad die ook wel bekend staat als leukste studentenstad van Nederland. Veel kinderen uit Leiden stromen door naar het vwo en hebben de mogelijkheid om dicht bij huis te studeren. In de stad is het percentage mensen dat lijdt aan overgewicht, angst of depressie erg laag, wat kan komen door de goede scholing en het aantal sportverenigingen. Kortom: Leiden heeft veel te bieden voor de ontwikkeling van kinderen (vanaf de luiers tot in de sluiers).

 

Op de derde plek komt de stad die ook wel bekend staat als klein Amsterdam: Delft. Deze knusse stad lijkt erg op de hoofdstad, maar dan met minder toeristen. De enige druktemakers in de stad zijn de studenten, want net als in Leiden is ook Delft een populaire studentenstad. Dat is niet het enige wat de steden gemeen hebben, want ook veel jongeren uit Delft gaan naar het vwo en hebben de kans om aan een universiteit om de hoek te gaan studeren. Bij het zoeken van een woning raden we je wel aan om niet naast een studentenhuis te gaan wonen als je op zoek bent naar een rustige omgeving.