Normal_gantt

Projectmanagement en onderwijs zijn op het eerste oog wellicht niet twee woorden die je in één zin gebruikt. Maar toch werkt ook het onderwijs regelmatig met projecten. Daarvoor kun je verschillende methoden gebruiken, zoals agile en scrum. Online zijn er tegenwoordig ook allerlei handige tools voor om je projectmanagement te plannen. In dit artikel leggen we uit wat projectmanagement is en welk project management software je kunt inzetten.

Projectmanagement in het onderwijs

Heb je het over efficiënt beheersen van projecten, dan heb je het over projectmanagement. Kortgezegd zorg je met projectmanagement dat een project georganiseerd, voorbereid, gepland, uitgevoerd en afgerond wordt. De basis van het onderwijs is natuurlijk niet projectmatig werk, maar als je bezig bent met het invoeren van een nieuwe lesmethode, marketingcampagne, het ontwikkelen van een lesprogramma of druk bent met appontwikkeling in het onderwijs, dan heb je zeker baat bij projectmanagement. 

Eigenlijk gebruikt iedere organisatie projectmanagement. Om te innoveren, nieuwe methodes te implementeren, de kwaliteit te verbeteren of een nieuwe strategie te bepalen. Door Waterfall, scrum en agile in je projecten te implementeren, zorg je ervoor dat projecten van A tot Z op de juiste manier worden aangepakt. Een gebrek aan goede planning en organisatie kan er namelijk toe leiden dat een project mislukt. Welke methode het beste bij je past, hangt af van de flexibiliteit van je organisatie én project.

Waterfall projectmanagement

Er zijn in principe drie succesvolle methodes voor projectmanagement, waar de Waterfall-methode een van is. In Nederland heet dit logischerwijs ook wel de watervalmethode. Het is een veelgebruikte methode die vooral interessant is bij softwareontwikkeling. Hiermee leg je stapsgewijs elke stap van het project vast. De ontwikkeling van de watervalmethode verloopt als een waterval, van boven naar beneden, en omvat zeven fasen: 1) definitie, studie en analyse, 2) basisontwerp, 3) technisch ontwerp of detailontwerp, 4) bouw, 5) testen, 6) integratie, 7) beheer en onderhoud. Pas als één stap volledig is afgerond, kun je door naar de volgende stap. De kans op fouten blijft hierdoor minimaal. 

Agile projectmanagement 

Agile is het Engelse woord voor lenig, flexibel en wendbaar. Het woord zegt het dus ergens al: de agile-methode is flexibel. Zeker flexibeler dan de Waterfall-methode. Je kunt hierbinnen werken met minder harde deadlines en je hoeft niet van tevoren alles vast te leggen in een planning. Agile maakt namelijk gebruik van sprints, waarbij je iedere keer een ronde van twee weken hebt om een onderdeel van het project af te ronden. Wijkt het project na twee weken af van het schema? Dan kun je aanpassingen doen in de planning. Vooral als je een dynamisch project gepland hebt staan, is Agile een welkome methode voor projectmanagement. Mensen en hun onderlinge interactie staan hierbij boven processen en samenwerking met eventuele klanten staat boven contractonderhandelingen.

Scrum projectmanagement

De scrum-methode lijkt op agile omdat het ook met sprints werkt, maar verschilt van agile omdat er binnen multidisciplinaire teams een hele duidelijke taakverdeling ligt. Werk je met scrum dan liggen alle afspraken over wat én hoe vast. Binnen scrum werk je met sprints tussen 1 en 4 weken, lever je na een sprint als team een deel van het project op en bekijk je na iedere sprint samen naar de vervolgacties voor de volgende sprint. Er is dus geen sprake van een vooropgezet plan, wat het belangrijk maakt voor het team om flexibel om te gaan met veranderingen. Kunnen bijsturen is key. Degene die voor een soepel lopend proces zorgt is de Scrum Master. Die zorgt voor een goed samenwerkend team, is coach en bewaakt de werkwijze. Met de inhoud van het project bemoeit de Scrum Master zich niet.

Online projectmanagement tool

Voor online ondersteuning bij de meest gebruikte projectmanagement methodes is er project management software: Prinzi. Door hierin vast te leggen welke projecten er binnen het bedrijf spelen, heeft iedereen duidelijk inzicht in de actuele status van ieder project. Prinzi kun je gebruiken voor grote en kleine projecten, waarin je niet alleen de statussen bijhoudt maar ook taken vastlegt en toewijst én deadlines kunt instellen. Door gebruik te maken van handig online project management software geniet je van diverse voordelen als een overzichtelijke planning, geordende projectadministratie, simpele taakverdeling, duidelijk budgetoverzicht en inzicht in de voortgang van het werk binnen een project. Door gebruik te maken van een online tool zoals Prinzi, zien organisaties een uniformer proces binnen hun projectmanagement.