Dissertatie
Je hebt jarenlang gewerkt aan je dissertatie en het is eindelijk tijd voor de laatste afrondingsfase. Daar hoort ook het opmaken en printen van je verslag bij! Het is belangrijk dat je dissertatie de juiste uitstraling heeft en jarenlang meegaat.  

Waarom je dissertatie printen?

Een dissertatie maakt men doorgaans eenmalig. Dit is het resultaat van een intensieve periode die soms meerdere jaren duurt en waar enorm veel werk in is gestopt. Presentatie van je werkstuk is essentieel en bij veel instellingen dien je dan ook een fysieke kopie over te dragen. De precieze voorwaarden en eisen omtrent het opmaken en inleveren van je dissertatie verschillen per studie. Zorg er in ieder geval altijd voor dat alle teksten hetzelfde lettertype bevatten en dat je dissertatie beschikt over een voorblad, inhoudsopgave en benodigde bijlagen. 
 
De tijd van perforeren en inbinden in een snelhechter is allang voorbij. Een goede presentatie draagt bij aan de kracht van je onderzoek. Het maakt het geheel vele malen aantrekkelijker en overzichtelijker. Daarnaast is je dissertatie printen tegenwoordig niet duur en kun je dat bij sommige partijen al vanaf 1 oplage laten doen. Het kost je daarnaast minder tijd voor een veel mooier resultaat dan wanneer je dit zelf zou doen. 
 

Let hierop bij het printen van je dissertatie

Naast natuurlijk de mogelijke spelfout hier en daar is het natuurlijk aan te raden om een gebruik te maken van een automatische inhoudsopgave. Hiermee voorkom je dat door wijzigingen in je bestand, bijvoorbeeld door het aanpassen van de opmaak, je paginanummering niet meer overeenkomt.
 
Houdt rekening met de opmaak zoals opgegeven door de opdrachtgever. Door lettertype, lettergrootte, regelafstanden en marges te wijzigen verandert ook de opmaak van je bestand. Dus ook wanneer je je dissertatie door een andere partij laat opmaken kan geen kwaad om alles nog even door te lopen op eventuele versprongen teksten.
 
Houdt er tot slow rekening mee dat je aan één print waarschijnlijk niet genoeg zal hebben. Instellingen hebben soms twee exemplaren van je dissertatie nodig. Het is netjes om alle betrokken partijen ook een exemplaar te overhandigen. Bedenk van tevoren hoeveel kopieën je nodig hebt, zodat je niet meerdere keren verzendkosten hoeft te betalen. Vaak is het printen in meerdere oplages ook nog eens goedkoper dan een enkele print. 
 

Ook een dissertatie printen?

Rapportage klaar? Printen maar! Om je dissertatie naar wens te printen dien je echter eerst na te denken over een aantal aspecten, waaronder het soort papier, de hoeveelheid kleurenpagina’s, de opmaak en mogelijke extra’s. Al deze punten hebben ook weer invloed op de kosten van het printen van je dissertatie. Ga daarom op zoek naar een partner die je dissertatie kan opmaken en laat je dissertatie printen bij een drukkerij die je openlijk informeert over verschillende prijscategorieën.