verslaving voorkomen

Sommige mensen zijn gevoeliger voor een verslaving dan anderen. Tegenwoordig komen verslavingen steeds vaker voor, maar hoe zorg je er nu voor dat dit jou niet overkomt? Zorg dat je dit voor bent en je niet moet gaan afkicken van wiet, drank of harddrugs. Dit blijft voor sommige mensen lastig, maar er zijn altijd manieren om er voor te zorgen dat je niet verslaafd wordt. Lees snel verder over de oorzaak en hoe je dit kan voorkomen.  

Oorzaak

Er zijn verschillende onderzoeken geweest over wat precies de oorzaak is van een verslaving. De meest voorkomende reden dat mensen meer gaan drinken of drugs gaan gebruiken is als ze eenzaam, gestrest of verdrietig zijn. Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat ze psychische problemen hebben. Het drinken van een glas wijn of biertje wordt vaak beïnvloed door tijd. Aan het einde van de middag of tijdens het eten wordt er vaak een borrel gedronken.  Je kan ook beïnvloed worden door gebeurtenissen waardoor je je verdrietig voelt, of door een tegenslag en dat wil je graag vergeten. Een andere manier waar je ook beïnvloed door kan worden zijn personen. Als je vrienden in je omgeving hebt die drugs of alcohol gebruiken, kan je dit patroon snel van ze overnemen om er bijvoorbeeld bij te willen horen of omdat je nieuwsgierig bent naar het middel. De oorzaak kan bij iedereen anders zijn, vaak heeft het te maken met de omgeving en hoe je je voelt.  
 

Alternatieven

Niet iedereen voelt natuurlijk aan dat hij of zij verslaafd is. Vaak willen mensen het ook niet weten en is het een heel proces om de verslaving toe te geven. Mocht je het toch door hebben of ervoor willen zorgen dat je niet verslaafd wordt, pak dan een alternatief zoals een alcoholvrij biertje. Als je je alleen voelt probeer dan afleiding te zoeken in iets wat je bezig houdt. Doe een activiteit buitenshuis of ga lekker sporten om je hoofd leeg te maken. Heb je op dit moment de verkeerde vrienden die drugs gebruiken of een andere verslaving hebben? Neem daar afstand van en ga op zoek naar andere vrienden. Andere tips kunnen ook nog zijn om lekker muziek te luisteren, een filmpje te kijken of vrijwilligerswerk te doen. Als je vrijwilligerswerk gaat doen kom je al snel met andere mensen in contact waardoor je anders kan gaan denken. Al deze alternatieven zijn mogelijkheden om een afkickkliniek te voorkomen. Deze stappen zijn moeilijk om te ondernemen als je een verslaving hebt, maar je kan het altijd proberen. Knoop goed in je oren dat je niet alles alleen hoeft te doen en zoek hulp als je denkt of weet dat dit nodig is.