Uitdagend en educatief schoolplein

Zodra het pauze is, willen kinderen zich kunnen uitleven. Hup, naar buiten en lekker een halfuurtje of kwartiertje spelen. Het versterkt de sociale interactie tussen kinderen onderling. Ook zijn ze actief in beweging en bevordert het buitenspelen hun creativiteit. Maar dan moet een schoolplein wel voldoende beleving bieden. Met voldoende speeltoestellen die de belevingswereld van de kinderen vergroot. Het is ook de plek om meer te leren over de natuur en elkaar. Dat het schoolplein veilig moet zijn is natuurlijk ook vanzelfsprekend. Maar hoe richt je het schoolplein zo in dat het uitdagend, veilig en educatief is? 

Doordacht ontwerp

Een schoolplein inrichten begint met een goed doordacht ontwerp. In dit ontwerp neem je alle wensen en behoeften mee. Niet alleen van de school zelf, maar ook die van de kinderen. Tijdens deze ontwerpfase bepaal je op welke manier kinderen hun sociale en persoonlijke competenties ontwikkelen. Ook moet je in het ontwerp rekening houden met wetten en regels om ervoor te zorgen dat het plein veilig is.  
 

Uitdagende speeltoestellen

Met diverse speeltoestellen zorg je ervoor dat kinderen veel kunnen bewegen en sporten in de pauze. Dat is belangrijk want lichamelijke activiteiten zorgen ervoor dat de kinderen zich fitter voeler. Ook kunnen kinderen zich hierdoor beter concentreren. Ook voor de wat jongere kinderen dragen speeltoestellen bij aan de motorische ontwikkeling. Het is hierbij van belang dat je de speeltoestellen afstemt op de leeftijdsgroepen, zodat er voldoende uitdaging is voor zowel de jonge als oudere kinderen. 


Meer groen op het schoolplein

Een schoolplein moet ook de fantasie van de kinderen prikkelen. Dat maakt ze creatiever en vergroot hun belevingswereld. De natuur is de uitgelezen plek voor kinderen om meer te ontdekken en te experimenteren. In de natuur komen kinderen van alles tegen; dieren, planten, insecten, waterplassen, bomen en nog veel meer. Daarom kiezen scholen er steeds vaker voor om het schoolplein groener te maken. Zo valt er veel meer te beleven en te ontdekken. Ook maak je kinderen op die manier meer bewust van het milieu.


Educatieve speeltoestellen

Educatie is ook een belangrijk onderdeel dat je kunt laten terugkomen op het schoolplein. Denk aan speciale toestellen die via een app gekoppeld zijn aan een E-learning applicatie. De school verwerkt hiermee een lesprogramma in de app. Met behulp van de speeltoestellen werken kinderen aan rekenen, aardrijkskunde, spelling en andere vakken. Het maakt het ook nog eenvoudiger om bepaalde lessen buiten uit te voeren. 


Een veilig schoolplein

Natuurlijk staat de veiligheid voorop. Schoolpleinen moeten veilig zijn. Daarom moeten scholen voldoen aan bepaalde wetten en regels. Als het gaat om het inrichten van schoolpleinen zijn er twee belangrijke wetten om rekening mee te houden. Ten eerste moeten er valveilige ondergronden zijn onder speeltoestellen met een valhoogte van 60cm of meer. De schokabsoberende ondergrond moet een valveilige zone zijn vrij van obstakels. Daarnaast moeten speeltoestellen veilig zijn. Ook het periodiek laten keuren van de speeltoestellen is vereist.