kansen van digitaal lesgeven

Na maanden van thuisonderwijs geven de basisscholen vanaf 11 mei weer les vanuit het klaslokaal. Natuurlijk is het fijn dat leerlingen en leerkrachten elkaar weer ‘in het echt’ kunnen zien. Tegelijkertijd is digitaal onderwijs niet meer weg te denken uit de huidige realiteit. Met halve lesdagen, kleinere groepen en de aanstaande heropening van scholen in het voortgezet onderwijs staan scholen voor een grote uitdaging: hoe combineer je lesgeven vanuit het klaslokaal met digitaal onderwijs?

De afgelopen weken hebben onze onderwijsconsultants de meest gestelde vragen over Leren op afstand geïnventariseerd om deze uitdaging gezamenlijk het hoofd te kunnen bieden. Wat zijn de problemen waar docenten, bestuurders of ICT’ers in het onderwijs tegenaan lopen? In deze blogpost delen we 5 lessen voor digitaal onderwijs.    


Download de whitepaper FAQ: digitaal lesgeven met Office 365
Wil jij antwoord op jouw vragen over digitaal lesgeven? De onderwijsconsultants van IT-Workz hebben de meest gestelde vragen én antwoorden verzameld voor zowel docenten als ICT'ers. In de interactieve whitepaper vind je uitgebreide informatie over digitaal onderwijs, inclusief praktische video's.   

 

Les 1. Houd controle en overzicht met lesgeven in Teams 

Microsoft Teams is voor veel scholen de nummer één applicatie voor lesgeven op afstand. Het is echter wel zaak om als docent de controle te houden. Leerlingen die de microfoon uitzetten, zelf doorklikken naar de volgende dia in een presentatie of door elkaar heen blijven praten kunnen een digitale les flink verstoren. Gelukkig biedt Teams veel mogelijkheden om ‘in control’ te blijven tijdens jouw les. Bekijk de praktische tips en tricks in de whitepaper: FAQ Les op afstand.     

Les 2. Begin met de basis: ontdek de functionaliteiten van Teams

Een applicatie als Teams biedt talrijke opties en functionaliteiten voor een digitale les. En er worden maandelijks nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan de applicatie. Dat kan voor scholen die aan het begin staan van het werken Teams nogal eens overweldigend zijn. Gelukkig biedt de handleiding: Snel aan de slag met Microsoft Teams uitkomst. Zo ontdek je de functionaliteiten van Teams en heb je een basis om op terug te vallen als school.       

Les 3. Maak werkafspraken en automatiseer processen 

‘Kunnen we voorkomen dat iedereen teams gaat aanmaken?’ en ‘Mijn collega’s gebruiken opslag buiten Office 365, hoe beperk ik dit?’ zijn voorbeelden van vragen die onze onderwijsconsultants regelmatig ontvangen. Zorg ervoor dat je duidelijke werkafspraken maakt met de gebruikers van Teams. Daarnaast biedt de Admin portal jou als beheerder mogelijkheden om gebruikers specifieke rechten toe te kennen en kunnen met bijvoorbeeld een PowerShell-script en beheercentrum van Teams bepaalde functionaliteiten aan of uit worden gezet.  
 
Wil je hierover meer weten? Download dan de FAQ Les op Afstand en bekijk de pagina met antwoord op vragen van ICT’ers.    


Les 4. Blijf op de hoogte van nieuwe functionaliteiten

Wist je dat onze partner Microsoft regelmatig nieuwe functionaliteiten toevoegt aan Teams? Voorbeelden hiervan zijn: aanwezigheidsregistratie van leerlingen, de langverwachte ‘raise your hand’ functie of bijvoorbeeld een lobby waarin deelnemers wachten voordat ze toegang krijgen tot een meeting. En speciaal voor ICT’ers: het is ook mogelijk om zelf suggesties voor functionaliteiten in te sturen! Via Microsoft Teams Uservoice kun je jouw ideeën delen of de inzendingen van andere gebruikers bekijken.      

Les 5. Vraag om ondersteuning en betrek experts

De ene school is de andere niet. Ook op het gebied van lesgeven op afstand en digitaal onderwijs zijn er verschillen tussen scholen onderling. Zorg ervoor dat je bij het uitrollen van Teams en les op afstand investeert in een stabiele en veilige omgeving voor leerlingen, medewerkers en docenten. Onze onderwijsconsultants hebben 4 vervolgstappen samengesteld om jouw school hierbij te ondersteunen. Benieuwd in welke fase jouw school zich bevindt of ben je klaar voor de volgende stap in lesgeven op afstand? Bekijk dan de thema-pagina Les op afstand hier.