USC wil makers bangalijst rol geven in programma over cultuurverbetering

De opstellers van de zogeheten bangalijst in Utrecht gaan een rol spelen in een programma ter verbetering van de cultuur binnen de aangesloten studentenhuizen, meldt studentenvereniging Utrechtsch Studenten Corps (USC) in een verklaring. Met het programma is inmiddels een start gemaakt, aldus de vereniging.

Eerder werd bekend dat meer dan tien leden voor onbepaalde tijd geschorst zijn om de lijsten door "vermeende betrokkenheid". Vrijdag meldt het USC: "sanctionering is noodzakelijk en zal volgen", al wordt niet duidelijk welke straffen zullen volgen. Wel meldt de studentenvereniging dat de "verantwoordelijken" ook onderdeel uitmaken van een toekomstige kennismakingstijd, waarbij ze "op gepaste wijze zullen reflecteren op deze situatie".

Gepaste wijze excuses maken 

Het USC meldt verder in kaart te brengen op welke wijze aan slachtoffers op gepaste wijze excuses gemaakt kan worden. Dit wordt gedaan in samenwerking met het bestuur van de vrouwelijke vereniging UVSV, waarvan slachtoffers lid zijn. Een en ander is te lezen in de verklaring, die gaat over "onze stappen tot nu toe, en plannen voor de toekomst".

Het corps zegt te beseffen dat "het leed voor de getroffen vrouwen groot is" en zegt met hen mee te leven. "In een poging recht te doen aan dit leed, is het op zijn minst van belang dat er op gepaste wijze excuses worden gemaakt. Hierbij zijn de wensen van de betrokken vrouwen leidend." Als de wensen duidelijk zijn, zegt de vereniging te zullen aandringen "op correcte excuses aan de slachtoffers, het liefst in persoon en waar gewenst onder begeleiding."

"Daarnaast bieden de verantwoordelijken bij dezen ook hun oprechte excuses aan alle studenten in Utrecht aan."

Uiterlijk van de studentes 

Eerder vrijdag werd bekend dat twee 20-jarige Utrechters zijn opgepakt op verdenking van het maken van de eerste bangalijst, die online circuleerde. Daarop werden leden van UVSV "besproken op basis van hun uiterlijk". De verdachten zijn verhoord en konden erna gaan. Of de twee lid zijn van USC is niet duidelijk.

Later circuleerde nog een andere bangalijst, maar het is niet bekend wie die heeft gemaakt.

Door: ANP