Student moet drie jaar de cel in vanwege meerdere verkrachtingen in Utrecht

Student Sam van Z. is veroordeeld voor drie jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor twee verkrachtingen in Utrecht. Het is niet van belang dat de vrouwen vrijwillig met Van Z. meegingen. Dat meldt RTV Utrecht.

Na een nachtje stappen in Utrecht ging een vrouw in september 2022 met Van Z. mee naar huis. Daar hadden de twee seks. De student bleef doorgaan toen de vrouw al had aangegeven dat ze niet meer wilde. De vrouw deed vervolgens aangifte van verkrachting, Daarna volgden er nog vijf andere vrouwen.

Voormalig lid van Utrechts studentencorps 

Van Z. is een voormalig lid van het Utrechts studentencorps. Hij wordt door de rechtbank verweten dat hij niet naar de vrouwen luisterde toen zij aangaven dat het genoeg was. Van Z. gaf eerder in de rechtbank aan dat het heel normaal is dat een meisje seks wil als ze blijft slapen.

Seksuele gewoontes en overmatig alcoholgebruik 

Volgens de rechtbank zijn de seksuele gewoontes binnen een studentengroep en het overmatige alcoholgebruik geen excuus. De vrouwen hebben Van Z. lang genoeg duidelijk gemaakt dat ze niet meer wilden, maar toch bleef de 24-jarige man doorgaan. De verklaringen van de vrouwen gaan gepaard met de blauwe plekken die na de verkrachting op het lichaam van een van de vrouwen ten zien waren.

Hardhandige manier 

Uit de verklaring van een slachtoffer bleek dat de vrouw pijn had tijdens de seks en dat ze dit ook tegen Van Z. had gezegd. De student ging gewoon door en behandelde de vrouw op een hardhandige manier.

De uiteindelijke straf is lager dan wat de rechtbank eerder geëist, dat was namelijk een celstraf van vier jaar. Wel heeft de rechter Van Z. een aantal voorwaarden opgelegd. Zo heeft Van Z. een meldplicht en krijgt hij controles op zijn drugs- en alcoholgebruik. Een van de slachtoffers krijgt van Van Z. 8.000 euro aan schadevergoeding, het andere slachtoffer krijgt 6.000 euro.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk