Driedaagse bezetting TU Delft na één dag al beëindigd

Het faculteitsgebouw van Mechanical Engineering van de TU Delft is maandag bezet door ongeveer vijftig studenten die protesteerden tegen de fossiele industrie. Namens de organisatie End Fossil: Occupy! eisten ze dat de universiteit de banden ermee breekt. Ook pleitten ze voor democratisering van de TU. Het plan was om drie dagen in de grote hal te zitten, maar ze zijn er op hun eerste dag alweer uitgezet. Dit meldt Omroep Delft. 

De maandag begon met sprekers, workshops en discussies, en eindigde met een snelle uitzetting. De studenten zijn tegen de fossiele industrie en voor democratisering van de school.  Rector magnificus Tim van der Hagen van de TU Delft zei onlangs tijdens een livestream van een talkshow dat vrijheid van meningsuiting geen plek heeft op de campus. “Dit heeft heel veel studenten boos gemaakt”, liet een demonstrant maandag weten.

'Onhandige uitspraken'

Later kwam rector magnificus Tim van der Hagen hierop terug. In een statement liet hij weten onhandige uitspraken te hebben gedaan die de indruk wekten dat vrijheid van meningsuiting niet meer was toegestaan. Dit gevoel had hij al tijdens de talkshow, maar hij zag geen mogelijkheid om zijn uitspraken te rectificeren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky