Zeldzame dolfijn komt aan op faculteit Diergeneeskunde in Utrecht

Zondag spoelde aan de kust van Vlieland een zeldzame dolfijn aan, namelijk een griend. De griend is maandag gearriveerd op de faculteit van Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Daar gaan ze onderzoek doen naar de dolfijn, zo meldt RTV Utrecht.

Universitair docent Lonneke IJsseldijk doet onderzoek naar het dier. Normaliter beweegt een griend zich voornamelijk in grote groepen in de diepe wateren van de Atlantische Oceaan. Het feit dat deze zeldzame dolfijn alleen aanspoelde aan de kust is uniek. Enkel door onderzoek te doen naar het dode dier kunnen we meer te weten komen over de bewegingen van de dieren in de zee, zo vertelt IJsseldijk.

Gried kon alleen naar Universiteit Utrecht

Het vervoer van de gried vanaf Vlieland naar Utrecht was een flinke opdracht. Enkel de Universiteit Utrecht heeft de faciliteiten en middelen om onderzoek op zo’n groot en zwaar dier te verrichten. Het was dan ook alleen een optie om de dolfijn naar de universiteit in Utrecht te brengen. Samen met dierenartsen en pathologen zal het dier onderzocht worden, de doodsoorzaak vastgesteld worden en kunnen er hopelijk uiteindelijk conclusies geformuleerd worden over het gedrag van deze dieren in het wild.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer