Universiteiten krijgen bezorgde mails van studenten over situatie in Gaza

Een aantal universiteiten in Nederland ziet dat de situatie in de Gazastrook leeft onder studenten. Ze krijgen bezorgde mails en meldingen van mensen die betrokken zijn bij de Joodse of Palestijnse gemeenschap, laten ze aan het ANP weten. Soms leidt dat ook tot spanningen, zoals deze week in Amsterdam en Nijmegen.

Honderden mensen ondertekenden een open brief aan het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De briefschrijvers zijn kritisch op de houding van de universiteit ten aanzien van Israël en vinden dat die steun voor de Palestijnen moet uitspreken. De UvA "hoorde geluiden" van Joodse studenten en medewerkers die zich door de kritische brief aan het bestuur enigszins in het nauw gedreven voelden. Een woordvoerster zegt dat de universiteit daarom oproept tot "kalmte en respect voor elkaar". Ze benadrukt daarnaast dat politieke demonstraties volgens de huisregels van de UvA niet zijn toegestaan. Wel staat de universiteit toe dat studenten en docenten zelf bijeenkomsten opzetten om met elkaar in discussie te gaan.

Nijmegen4Palestine 

Op de campus van de Radboud Universiteit protesteerden woensdag tientallen studenten van Nijmegen4Palestine. De Radboud Universiteit zegt te zien dat de situatie in de Gazastrook enorm leeft onder studenten. "Ook het protest is niet onopgemerkt gebleven", zegt een woordvoerster. De universiteit heeft volgens de zegsvrouw de taak om dit soort protesten te faciliteren in een veilige omgeving.

E-mails van bezorgde studenten en medewerkers 

Ook de Universiteit Leiden ziet dat de situatie in de Gazastrook studenten bezighoudt. Een woordvoerder zegt dat tijdens colleges of via e-mails vragen worden gesteld door bezorgde mensen. Het gaat om mensen uit zowel de Joodse als de Palestijnse gemeenschap, die hun verhaal kwijt willen en "soms ook boos zijn". Sommige mensen vragen of de Universiteit Leiden zich politiek uitspreekt, maar dat draagt volgens de universiteit niet bij "aan de oplossing van het conflict".

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam herkent het beeld van bezorgde studenten en medewerkers. Een woordvoerster zegt dat "de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden complex en sterk gepolariseerd" is. Betrokken studenten krijgen hulp en kunnen zich melden bij 3D, het debatcentrum van de VU. "Dit is zowel het sociale clubhuis voor VU-studenten als de ruimte voor dialoog en diepgaande gesprekken", aldus de zegsvrouw.

Door: ANP