Suzanne Vogel is de winnaar van de Wetenschapsprijs 2023

Donderdag 21 september 2023 is de Wetenschapsprijs 2023 van de Open Universiteit uitgereikt. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een talentvolle jonge onderzoeker die opvalt door origineel en goed onderzoek, en van wie in de toekomst nog veel wordt verwacht. Tijdens de viering van de dies natalis is de winnaar bekend gemaakt en heeft rector magnificus prof. dr. Theo J. Bastiaens de Wetenschapsprijs 2023 uitgereikt aan dr. ir. Susanne Vogel. De prijs bestaat uit een oorkonde, een beeldje en een cheque van 3.000 euro, te besteden aan onderzoek. Dat meldt de Open Universiteit. 

Naast Susanne Vogel waren nog vier wetenschappers genomineerd voor de Wetenschapsprijs 2023
dr. Jantine Boselie (faculteit Psychologie), dr. Tim van der Heijden (faculteit Cultuurwetenschappen), dr. Ward Ooms (faculteit Managementwetenschappen) en mr. dr. Mirjam van Schaik (faculteit Rechtswetenschappen).

De jury heeft gelet op een aantal criteria 

De jury, voorgezeten door rector magnificus Theo J. Bastiaens, heeft gelet op een aantal criteria, waaronder de omvang en kwaliteit van het onderzoek, maatschappelijke relevantie en de breedte van het onderzoeksveld.

De jury vindt dat Susanne uitstekend past in het profiel dat onze universiteit met de wetenschapsprijs wil steunen. Haar werk heeft een duidelijk internationale uitstraling en ze weet een goede balans te behouden tussen peer-reviewed publiceren en valoriserende activiteiten. Ze is zichtbaar in het maatschappelijke debat rondom biodiversiteit en conservatie. Verder heeft ze - vanuit de antropologie - gekozen voor een invalshoek over co-existentie van mens en natuur die als bijzonder innovatief werd opgemerkt. Opvallend is ook dat haar onderzoek in andere disciplines wordt opgepakt. Zo heeft ze bijvoorbeeld methodologisch bijgedragen aan het modelleren van het besluitvormingsproces in de Covid-19 pandemie.

Onderzoekster met veel potentieel 

De jury ziet in Susanne een jonge onderzoekster met veel potentieel om breed zichtbaar te worden in de maatschappij en om als toonaangevende en innovatieve onderzoeker nieuwe verbindingen te leggen.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Marcel van Hoorn