Bussen op Ameland rijden weer op tijd door student die dienstregeling maakte

Student Maurice Hooikammer deed iets dat Arriva niet deed. Hooikammer stortte zich op de planning van de busdienstregeling. Deze zou namelijk niet meer gelijklopen met de boten die naar Ameland kwamen. De boten gingen namelijk op andere tijden varen. De planning is met succes afgemaakt, de chauffeurs volgen sinds dinsdag het rooster van Hooikammer. Dat meldt Omrop Fryslân. 

Omdat vaargeul er niet goed bij ligt is de dienstregeling van Rederij Wagenborg versoberd op Ameland. De veerdienst ging eerder nog ieder uur, maar nu zit daar anderhalf uur tussen. De bussen sloten daar automatisch ook minder goed op aan. De bus gaat nu namelijk ieder vijf kwartier. Wagenborg kondigde de wijziging een week van tevoren aan. In de zomer, terwijl er dan ook veel chauffeurs op vakantie zijn. Dat zorgde voor een enorme tijdsdruk.

Hooikammer woont en werkt in de zomer op Ameland. In september begint hij aan de master Mobiliteitswetenschappen in Hasselt, dus zo’n rooster in elkaar zetten leek hem wel een mooie start. En tijdens zijn werk in de slijterij van Hotel Nobel hoorde hij ook steeds vaker mensen klagen over de huidige situatie.

Laadpunt 

Hooikammer begon met puzzelen op een leeg vel papier. Hij hield rekening met de sneldiensten en de veerdiensten. Wat wel een lastige was was de elektriciteit. Er is namelijk maar een laadpunt en na een half uur aan de lader kan de bus weer verder rijden. Er zijn wel een aantal andere stekkers beschikbaar, maar die nemen meer tijd in beslag.

Versterking 

De rondes kunnen nu door vijf chauffeurs gereden worden, twee minder dan hiervoor. “Maar niemand raakt zijn baan kwijt hoor. De andere twee kunnen ter versterking aan de slag om de boel op te vangen.”

De bussen moesten met het vorige rooster vertrekken op hetzelfde moment als dat er een boot aankwam. In het huidige schema is er nu tien minuten de tijd voor het instappen van aankomende bootpassagiers. Dat is ook handig mocht de boot vertraging oplopen. En de bussen staan nu al klaar als de mensen arriveren op Ameland.

Dienstkaart voor de chauffeurs 

Hooikammer bezocht dinsdag het station om te kijken hoe het ging met het nieuwe schema. Een aantal chauffeurs gaf aan dat ze even moesten wennen, maar verder verliep alles prima. Hooikammer maakte ook een dienstkaart voor de chauffeurs. Op die manier kunnen zij zien welke dienst ze hebben, wanneer er pauze is en wanneer ze tijd hebben om de bus aan de lader te leggen.

De komende week kijkt Arriva of de dienstregeling in de praktijk bevalt en of er nog wat geschoven moet worden. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk