Opgepakte man en vrouw bij UvA-bezoek Macron ook verdacht van bedreiging

De man en vrouw die woensdag bij het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan het Amsterdam Science Park op hem afrenden en Franse leuzen riepen, zijn aangehouden voor verstoring van de openbare orde en bedreiging, meldt de politie woensdag.

Een woordvoerder meldt dat de vrouw voordat zij in de buurt van de president kon komen door agenten werd tegengehouden. De man wist verder te komen. Volgens een ANP-fotograaf is de man door zo'n zes beveiligers tegen de grond gewerkt en afgevoerd. Ook hield een beveiliger een hand voor de mond van de demonstrant. Hij is later door zo'n vijf agenten afgevoerd. Volgens Franse media zong de man een lied van de protestbeweging de gele hesjes.

Samenwerking tussen Nederland en Frankrijk 

President Macron bezoekt samen met koning Willem-Alexander het Quantum Gases & Quantum Information Lab van de bètafaculteit van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Op die faculteit werken Nederland en Frankrijk samen op het gebied van quantumtechnologie, halfgeleiders en fotonica.

Aanhoudende demonstraties 

Dinsdag werd een toespraak van de Franse president in Den Haag door betogers verstoord. Zij bestempelden Macron als de "president van geweld en hypocrisie" en rolden verschillende spandoeken uit. De betogers verwezen naar de aanhoudende demonstraties in Frankrijk, in reactie op een omstreden pensioenwet.

Door: ANP